Kansenregeling voor kwetsbare leerlingen: wat houdt deze precies in?

Schooldirecteuren en rectoren kregen in april 2025 te horen dat het kabinet de Onderwijskansenregeling gaat schrappen. Van het extra geld van de kansenregeling kunnen scholen hun klassen kleiner maken, extra ondersteuning inzetten, huiswerkbegeleiding aanbieden of laptops aanschaffen. Wij leggen je in dit artikel uit wat de kansenregeling is en waarom deze voor onderwijsbonden zo belangrijk is.

Sommige scholen in Nederland hebben veel leerlingen die minder goed presteren vanwege bijvoorbeeld hun thuissituatie. Iedere leerling hoort dezelfde kansen te krijgen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Daarom ontvangen scholen sinds 2024 extra geld om deze leerlingen zoveel mogelijk te ondersteunen. Deze subsidie hoort bij de Regeling onderwijskansen voortgezet onderwijs. Vroeger was dit de Regeling leerplusarragement vo, maar die is komen te vervallen.

Extra subsidie ter ondersteuning 

Middelbare scholen krijgen vanuit de overheid extra subsidie ter ondersteuning. Scholen kunnen daarmee de leerlingen helpen die extra ondersteuning nodig hebben. Denk daarbij aan leerlingen van ouders met een laag opleidingsniveau of leerlingen die thuis te weinig Nederlands spreken. Deze leerlingen presteren vaak minder goed dan als zij genoeg ondersteuning krijgen. Scholen met een grote groep van deze leerlingen komen in aanmerking voor de kansenregeling.

Voor de Regeling onderwijskansen voortgezet heeft de overheid in 2024 ongeveer 168 miljoen euro beschikbaar gesteld. Bij de oude regeling (het leerplusarrangement vo) was dit 105 miljoen euro minder.

De meeste scholen ontvangen meer geld dan toen de oude regeling nog van kracht was, terwijl er ook weer scholen zijn die minder of helemaal geen geld ontvangen. DUO heeft de scholen die geld krijgen vanuit de Regeling onderwijskansen in april 2024 daarover bericht.

Kansenregeling geschrapt 

Echter stond er in de voorjaarsnota aangekondigd dat de Onderwijskansenregeling wordt geschrapt. Het schrappen van de kansenregeling zou de staatskas in 2027 namelijk 90 miljoen euro moeten opleveren. De onderwijswereld is woedend omdat er te weinig overleg zou zijn geweest en gaat daarom in protest.

De VO-raad vertegenwoordigt middelbare scholen en laat weten dat met het schrappen van de kansenregeling “de meest kwetsbare leerlingen in het vmbo en het praktijkonderwijs geraakt worden”. Volgens de organisatie gaat deze bezuiniging de samenleving meer kosten dan opleveren.

Acties

Daar zijn leraren, maar ook ouders, schoolleiders, schoolbestuurders, leerlingen, onderwijsondersteuners en de PO-raad (voor het basisonderwijs) het mee eens.

Daarom wordt er de komende tijd actiegevoerd tegen het afschaffen van de kansenregeling. Op de eerste dag van het congres van ministerie van Onderwijs in Utrecht lieten de actievoerders al van zich horen. Er werd een spandoek uitgerold en een petitie aangekondigd. Er staan de komende tijd nog meer acties gepland, maar hoe en wat is nog onduidelijk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: Rijksoverheid, PO-raad, VO-raad, RTV Utrecht, AOb