Slechts 5 procent van de scholen heeft zelftesten voor de meivakantie binnen

Vanaf vorige week zouden er miljoenen zelftesten beschikbaar komen voor basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 800 schooldirecteuren blijkt echter dat 95 procent van de scholen geen sneltesten heeft ontvangen voor de meivakantie. Dit meldt AVS.

Het ministerie van Onderwijs beloofde vorige week dat alle scholen binnen twee weken voorzien zouden zijn van zelftesten voor ongeveer twee weken. Daarna worden er elke week nieuwe sets testen geleverd. In totaal gaat het om 14 miljoen zelftesten tot aan de zomervakantie. 
 

Weinig scholen hebben sneltesten

Uit de peiling van AVS blijkt dat na een week slechts 5 procent van de scholen sneltesten hebben ontvangen. Onder andere de meivakantie gooit roet in het eten. Scholen vinden de timing dan ook niet handig. Daarbij is er de laatste weken weer een lichte toename te zien in het aantal aanwezige leraren (89 procent) en leerlingen (81 procent).
 
Daarnaast geeft ruim 70 procent van de directeuren aan zich zorgen te maken nu de buitenschoolse opvang ook weer helemaal open is. Dat zorgt ervoor dat leerlingen uit verschillende scholen en klassen samenkomen.
 

Onderwijspersoneel vaccineren

AVS-voorzitter Petra van Haren blijft dan ook hameren op het snel vaccineren van alle onderwijspersoneel. “We moeten zorgen dat alle kinderen ook straks naar school kunnen blijven gaan en niet onnodig naar huis hoeven, dat betekent dat zoveel mogelijk beschermen van onderwijspersoneel. Het onderwijs staat net als de zorg in de frontlinie. We zien in andere landen het onderwijs wel wordt beschermd en dat zou in Nederland ook moeten gebeuren,” aldus Van Haren. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids