Binnenkort ook testen voor gastouderopvang

Eerder werd bekend gemaakt dat medewerkers van kinderopvangorganisaties toegang krijgen tot zelftesten. Nu wordt deze mogelijkheid ook uitgebreid naar de gastouderopvang. Vanaf 10 mei ontvangt elke gastouder een set zelftesten via PostNL. Op deze manier kan een gastouder tot aan de zomer twee keer per week preventief een zelftest doen. Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken.

Op 3 mei is naar alle gastouderbureaus een brief verstuurd met praktische informatie over het gebruik van de zelftesten en de levering daarvan. Gastouderbureaus zijn verzocht deze brief te verspreiden onder de gastouders die bij hen zijn aangesloten. Deze brief is ook hier te vinden. 
 

Belangrijke informatie uit de brief

  • De zelftest is een extra voorzorgsmaatregel in de kinderopvang. Het is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen voor de kinderopvang en komt ook niet in de plaats van de testen die door de GGD worden afgenomen.  
  • Voor de levering van de zelftesten wordt uitgegaan van de adresgegevens zoals bekend in het Landelijk Register Kinderopvang. 
  • Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig. Indien een gastouder besluit geen gebruik te maken van de mogelijkheid van zelftesten, kunnen zij zich vóór 7 mei 12.00 uur af melden via afmeldenzelftesten@minszw.nl onder vermelding van hun LRK nummer en (organisatie)naam. Ook is het mogelijk het pakket gratis te retourneren bij PostNL service punt. 
  • Meer informatie, zoals een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden en een stappenplan voor het gebruik van de zelftest, vinden gastouders op www.zelftestenkinderopvang.nl. Deze informatie wordt de komende tijd verder aangevuld. Ook worden de documenten op basis van de praktijk geactualiseerd. Houd daarom de website in de gaten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids