Week 19: heropenen middelbare scholen en gebrek aan zelftesten én leraren

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Scholen krijgen 700 euro per leerling om achterstanden weg te werken

Vanaf deze week kunnen scholen gebruik maken van een keuzemenu met bewezen effectieve manieren om achterstanden van leerlingen weg te werken. Deze ‘menukaart’ is gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs. Voor de aanpak krijgt een gemiddelde school volgend schooljaar minimaal 700 euro per leerling. Scholen met veel leerlingen met achterstanden krijgen extra geld.

Dinsdag: Via zelftestonderwijs.nl kunnen studenten vanaf nu gratis zelftest aanvragen

Sinds 26 april mogen studenten weer ongeveer één dag in de week fysiek onderwijs volgen, mits zij een negatieve coronatest kunnen overleggen. Vanaf deze week kunnen studenten via www.zelftestonderwijs.nl gratis zelftesten aanvragen. Minister van Engelshoven roept studenten op om zoveel mogelijk gebruik te gaan maken van deze zelftesten. Het advies aan studenten en medewerkers is om iedere week de gratis zelftest af te nemen, voordat ze onderwijs volgen of geven op de locatie van de instelling.

Woensdag: Kabinet besluit 25 mei over volledig openen voortgezet onderwijs

Het kabinet wil graag dat scholieren in het voortgezet onderwijs nog voor de zomervakantie weer volledig naar school kunnen, maar het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt voor het te vroeg versoepelen. Dit zou namelijk kunnen leiden tot grote problemen in de zorg. Het kabinet besluit daarom uiterlijk 25 mei of de middelbare scholen weer volledig open gaan of niet.

Donderdag: Helft van de basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen

De helft van de 6700 Nederlandse basisscholen heeft nog altijd geen zelftesten ontvangen, terwijl het ministerie van Onderwijs het plan had om de testen deze week onder scholen te verspreiden. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) is niet te spreken over de gang van zaken: “De testen lagen bijna nog eerder in de supermarkt dan op school.”

Vrijdag: Vakbonden: mogelijk niet genoeg leraren voor inhalen corona-achterstanden

De meeste oplossingen om de corona-achterstanden in te lopen zoals die in de menukaart van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) zijn gepresenteerd vragen om extra onderwijspersoneel. Extra leraren zijn er echter niet zo maar: er is immers al jaren een groeiend lerarentekort. Meerdere onderwijsvakbonden twijfelen daarom of de corona-achterstanden wel voldoende ingehaald kunnen worden: “Er staat geen blik met leraren klaar en het is ook niet een-twee-drie op te lossen.”

Door: Nationale Onderwijsgids