PO-Raad tevreden met sneltesten, AOb pleit voor zorgvuldigheid

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, is tevreden met de woensdag aangekondigde sneltesten voor leerkrachten. De organisatie noemt de tijd tot die overal in het land kunnen worden toegepast wel een punt van zorg. De Algemene Onderwijsbond vindt echter dat het kabinet de heropening van de basisscholen niet goed regisseert. En "de terechte zorgen van leraren en ondersteuners worden niet serieus genomen", zegt bestuurder Jelmer Evers.

De PO-Raad is tevreden met de mogelijkheden voor de volgende week te openen basisscholen om het indelen in groepjes en koppels aan te passen aan de mogelijkheden van de school. Voorzitter Rinda den Besten: "Het is goed dat er nu meer duidelijkheid is voor scholen over de nieuwe maatregelen en adviezen, maar de voorbereidingstijd voor scholen is inmiddels erg krap. We hebben er bij het ministerie op aangedrongen dat scholen tijd moeten krijgen om alles te organiseren, vandaar dat zij de ruimte krijgen het afstandsonderwijs stil te leggen donderdag en vrijdag."

De Algemene Onderwijsbond vindt dat het ministerie van OCW zich bij de heropening van de scholen laat leiden "door haast en niet door zorgvuldigheid". Bovendien zijn aspecten van de praktische richtlijnen voor de heropening volgens haar niet afgestemd met de scholen. "Veel van onze eerdere zorgen en opmerkingen zijn hier niet in terug te vinden. Bovendien kregen we het document pas in de middag te zien. We hebben echt meer tijd nodig om te kijken wat dit allemaal betekent en hoe dit is te vertalen in een protocol."
 
Met deze gang van zaken neemt de minister volgens Evers de zorgen bij het onderwijspersoneel niet weg. Evers benadrukt dat de AOb niet tegen de heropening van de scholen is. "Maar wel graag een veilige opening, waarbij er antwoord is gegeven op zorgen van de medewerkers. We zijn nu de documenten aan het bestuderen en we gaan kijken hoe die eventueel morgen in een protocol vertaald kunnen worden."

Den Besten wil benadrukken "dat we vanaf 8 februari niet in een normale schoolsituatie komen". "Veel is anders en onvoorspelbaar, bijvoorbeeld door de strengere quarantaineregels. Het is belangrijk dat ouders en werkgevers hier rekening mee houden.’’

Door: ANP