AOb wil loonstijging van 6 procent voor docenten primair onderwijs

Als het aan AOb-bestuurder Thijs Roovers ligt stijgen de salarissen van docenten in het primair onderwijs vanaf 1 oktober met 6 procent. Daar gaat hij zich de komende onderhandelingsrond hard voor maken, meldt AOb.

Deze loonsverhoging is een relatieve stijging om de koopkracht van docenten op hetzelfde niveau te houden. Dit is ook het belangrijkste onderhandelingspunt tijdens de cao-onderhandelingen, aldus Roovers.

Werkdruk

Naast de onderhandelingen over een loonstijging wil AOb deze ronde ook het recht van onbereikbaarheid voor docenten meenemen. Op die manier zijn zij écht niet meer met werk bezig, in plaats dat zij “om 22:00 uur weer een mail krijgen van ouders die vragen hebben of boos zijn”. Met deze onbereikbaarheid moet duidelijk worden wanneer docenten wel en niet een reactie kunnen of willen geven.

Ondersteunend personeel

Wat de AOb-bestuurder ook wil is de mogelijkheid voor oop’ers om door te groeien in hun vak. Zij krijgen soms wel de mogelijkheid om door te groeien tot leraar door een pabo-opleiding te volgen, maar hij wil ook een mogelijkheid creeren voor hen om door te groeien in het vak ondersteunend personeel. “We willen dat werkgevers dat actief gaan begeleiden.”

Het huidige cao loopt op 30 september af. De nieuwe onderhandelingen zijn voor een cao dat van 1 oktober 2024 tot en met september 2025 loopt.

Door: Nationale Onderwijsgids