De meningen over het gebruik van zelftesten zijn onder studenten erg verdeeld

Nu het hoger onderwijs weer open mag rijst de vraag op of studenten en medewerkers nog wel een zelftest gaan afnemen als dat nodig is. Volgens Martijtje Jongsma, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) lijkt de bereidheid tot testen niet heel hoog te zijn. Dit meldt Omroep Gelderland.

De hogere onderwijsinstellingen willen dat studenten zo'n zelftest afnemen omdat, ook als je volledig gevaccineerd bent, nog steeds iemand kan besmetten."Als iedereen test dan maken we er vanzelf een veilige omgeving van", aldus rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit. 

Meningen verdeeld 

Bij een rondgang langs enkele studenten van diezelfde universiteit blijkt dat de meningen verdeeld zijn over de zelftesten. "Sommige doen het wel heel precies en anderen weer totaal niet", zegt een student. Een andere student geeft aan dat hij alleen een zelftest doet voordat hij zijn ouders bezoekt.

Daar zit volgens de AOb ook het probleem. "Er zit geen enkel positief effect aan de test. Je doet het alleen maar voor iemand anders. Als je positief test moet je in zelfisolatie gaan, naar een testlocatie om een officiële test te doen en je moet al je afspraken afzeggen."

Zelftesten beschikbaar

Het ministerie van Volksgezondheid stelt zelftesten beschikbaar, waarmee studenten zich kunnen testen op het coronavirus. De testen zijn vrijwillig en er wordt niet gecontroleerd of je ook écht test. Ook leerlingen binnen het voortgezet onderwijs en het mbo kunnen gratis zelftesten bestellen. Wanneer je dan positief test dan blijft het advies om je zo snel mogelijk te laten testen bij de GGD. 

Door: Nationale Onderwijsgids