Blijdschap want de collegezalen zitten weer vol, maar toch zijn er ook zorgen

Het mbo en het hoger onderwijs mogen sinds vandaag weer met 75 studenten in een collegezaal zitten en ook de mondkapjesplicht is losgeslaten. Het is heel fijn dat het weer kan, maar er zijn ook wel wat zorgen. Dit meldt Omroep Gelderland.

Christelijke Hogeschool Ede (CHE) ziet veel blijdschap onder collega's en studenten over de versoepelingen, maar er zijn ook collega's met zorgen. "Met hen gaan we in gesprek en zorgen we voor een oplossing", zegt een woordvoerder van de CHE.

Docenten voelen zich niet veilig

Uit onderzoek van onderwijsvakbond AOb begin september, blijkt dat veel docenten in het mbo, hbo en wo zich nog steeds niet helemaal veilig voelen. In een enquête onder 2500 leerkrachten zegt de helft zich 'een beetje' tot 'niet veilig' te voelen. Naast zorgen over de ventilatie leven er onder docenten ook zorgen over een eventuele nieuwe besmettingsgolf, veroorzaakt door het onderwijs, zegt Marijtje Jongsma, bestuurslid van AOb.

Toegangsbewijs

De zorgen hebben inmiddels ook geleid tot een debat over het mogelijk wel of niet invoeren van een toegangsbewijs voor het onderwijs. "Maar daar zijn de meningen bij onze achterban sterk over verdeeld", zegt Jongsma.

De CHE wijst een coronapas resoluut af. "Dat zou een tweedeling zijn binnen onze hechte hogeschoolgemeenschap kunnen veroorzaken. We vinden het belangrijk dat iedere student vrij toegang heeft tot ons onderwijs."

Door: Nationale Onderwijsgids