
Meerdere studenten in de Randstad zijn de afgelopen maanden besmet geraakt met de MRSA-bacterie. Volgens de GGD en het RIVM gaat het om een kleine, maar langdurige cluster van besmettingen. Gezonde studenten merken doorgaans weinig van een besmetting. Is deze bacterie gevaarlijk en hoe kunnen studenten zich ertegen beschermen? Dat melden Hart van Nederland en Metro.
MRSA komt vaak voor in zorginstellingen en in studentenhuizen, maar staat vooral bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’. Deze bacterie is resistent tegen de meeste antibiotica en daardoor is een infectie lastig te behandelen. MRSA staat voor meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Deze bacterie leeft op huid en slijmvliezen, maar zit soms volgens het RIVM ook in de keel, darmen en urine.
Niet gevaarlijk voor gezonde mensen
De bacterie hoeft overigens niet tot een infectie te leiden en volgens het RIVM kan je de bacterie vaak vanzelf weer kwijtraken. MRSA is voor gezonde studenten niet gevaarlijk. Sommige studenten kunnen huidklachten krijgen zoals roodheid, zwelling, pijn, puistjes, steenpuisten of last krijgen van pus-gevulde wondjes die slecht genezen. Dat is te lezen op Thuisarts.
Voor mensen met een verminderde afweer, zoals zieken, ouderen of mensen met wonden, kan de bacterie zorgen voor bloedvergiftiging, longontsteking of een botinfectie.
Gezonde studenten hebben dus weinig last van MRSA, maar zodra iemand in een ziekenhuis terechtkomt, kunnen ze andere mensen wel in gevaar brengen. MRSA-dragers worden tijdens een ziekenhuisopname vaak tijdelijk geïsoleerd van andere patiënten.
Handen wassen met water en zeep
MRSA verspreidt zich via direct huid-op-huidcontact en besmette oppervlaktes. Studenten wordt aangeraden om regelmatig de handen met water en zeep te wassen. Zeker na een toiletbezoek of voor het eten. Ook wordt aangeraden om schone handdoeken te gebruiken.
Niet deelnemen aan sportwedstrijden, maar ook niet knuffelen
Voornamelijk onder studenten in de Randstad heeft de bacterie de laatste maanden toegeslagen. Studenten krijgen het advies van de GGD om voorlopig niet deel te nemen aan activiteiten waar huid-op-huidcontact noodzakelijk is. Denk daarbij aan sportwedstrijden, maar ook knuffelen en andere intensieve sociale interactie zijn uit den boze. De bacterie kan zich dan namelijk snel verspreiden.
Onbekend hoeveel besmettingen
Hoeveel studenten besmet zijn geraakt met de MRSA-bacterie is niet bekendgemaakt. Het gaat om meerdere studenten in verschillende steden in de Randstad.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk