Logo_logo_ep-nuffic

Gisteren zijn op het jaarcongres van EP-Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, vier Orange Carpet Awards uitgereikt. Met de prijs wil EP-Nuffic bijzondere initiatieven voor internationalisering in het onderwijs onder de aandacht brengen. Tijdens het jaarcongres mochten acht finalisten hun project presenteren. Het publiek koos vervolgens per onderwijssector een winnaar. De gelukkigen zijn: De Merkelbachschool (primair onderwijs),  het Marne College (voortgezet onderwijs),  ROC van Amsterdam / MBO College Centrum (mbo) en de Hogeschool Utrecht (hoger onderwijs). Dit meldt EP-Nuffic.

Dit jaar had een recordaantal van 67 scholen en onderwijsinstellingen hun project voor de verkiezing ingezonden. Een jury van EP-Nuffic heeft uit alle inzendingen eerst een selectie gemaakt van acht finalisten waarna tijdens het congres door het publiek per onderwijssector een favoriet werd gekozen.

In de categorie primair onderwijs kwam de Merkelbachschool uit Amsterdam als winnaar uit de bus. Zij wonnen met het project 'Samen maken we school'. De school steekt veel energie in uitwisselingen met andere scholen in de buurt, internationale bedrijven in de omgeving van de school en via Skype met scholen in het buitenland.

Het Marne College in Bolsward won de prijs voor hun project GEO-Water. In dit project werken vijf partnerscholen uit Tjechië, Duitsland, Polen en Nederland samen. De leerlingen van deze scholen richten zelf adviesbureaus op en werken zo aan duurzame oplossingen voor actuele vraagstukken in het waterbeleid.

Het Chocolode Project van het ROC Amsterdam / MBO College Centrum won de award in de categorie mbo. Het project is een samenwerking met de Franse Kamer van Koophandel en de vereniging van chocolatiers in Lyon.  Acht studenten van de opleiding Brood & Banket niveau 3 liepen drie weken stage in gerenommeerde patisserie-bedrijven in de Franse stad. Het project zal dit jaar opnieuw plaatsvinden.

Met een ruime meerderheid won het project Erasmus+ KA2-project 'Essence' van de Hogeschool Utrecht in de categorie hoger onderwijs. Essence is een driejarig project waaraan de hbo-instelling deelneemt. Het project heeft tot doel om samen met vier onderwijsinstellingen in Valencia, Turku, Manchester en Hamburg en drie regionale overheden een internationaal en interdisciplinair lesprogramma te ontwikkelen om zo duurzaamheid prominent op de agenda te zetten.

© Nationale Onderwijsgids