Ook VVD biedt excuses aan toeslagenouders aan

Ook de VVD biedt haar excuses aan voor het leed dat ouders is aangedaan in de toeslagenaffaire. Het vernietigende toeslagenrapport waar de Kamer dinsdag over debatteert, wijst volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ook nadrukkelijk naar de rol van de Tweede Kamer. "Zet de verwarming maar niet te hoog, anders druipt de boter nog van ons hoofd", zegt de liberaal.

Dat geldt dus ook voor de grootste partij in het parlement, de VVD van Dijkhoff zelf. Hij hoopt dat de Kamer naar zijn eigen rol kijkt, maar een "kritische beschouwing van onszelf" doet volgens Dijkhoff niets af aan het terechte commentaar op het inmiddels afgetreden kabinet. "Ik verdedig niemand, maar ik wil voorkomen dat we ons eigen aandeel vergeten." Hij stelt voor ook om "externen" naar de rol van de Kamer in het schandaal te laten kijken.

Het komt Dijkhoff op flinke kritiek te staan van PVV-leider Geert Wilders. Die denkt dat de VVD'er wel degelijk zijn "politieke baas", premier Mark Rutte, uit de wind wil houden. Die is al ruim tien jaar eindverantwoordelijk voor het kabinetsbeleid, maar "gaat straks lachend door alsof er niets gebeurd is", zegt Wilders. "De VVD plaatst partijbelang boven landsbelang."

Dijkhoff noemt dat een "eenzijdig beeld" en vindt het "jammer dat Wilders voorbijgaat aan de gedegen conclusies van het rapport". Daarin wordt geconcludeerd dat in alle bestuurslagen grote fouten zijn gemaakt. "Op zoveel momenten had een andere keuze het verschil kunnen maken". Of Rutte door kan als premier, "daar gaat de kiezer over", aldus Dijkhoff.

Door: ANP