Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

De stint keert vanaf het nieuwe schooljaar weer terug op de openbare weg. De kinderopvang en minister Van Nieuwenhuizen hebben afspraken gemaakt over veilig gebruik van de stint. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Dit melden NU.nl en De Stentor.

Zo mogen er toch 10 kinderen in plaats van 8 vervoerd worden met de stint, mits de bestuurder 18 jaar is en een rijvaardigheidstraining heeft gedaan. Van Nieuwenhuizen wilde aanvankelijk slechts 8 kinderen in de elektrische bolderkar toestaan, maar in de kinderopvang is het gebruikelijk om met groepen van tien te werken. Er worden door de sector steekproeven gehouden om te kijken of de kinderopvanglocaties zich aan de voorwaarden houden. Als blijkt dat 10 procent zich hier niet aan houdt, wordt het convenant ingetrokken en mogen er niet meer dan acht kinderen in een stint worden vervoerd.
 
Er worden in de komende maanden zo’n 3000 stints omgebouwd. Zo komt er een remsysteem op alle wielen, in plaats van alleen de achterwielen, en wordt er een tweede knijprem op het stuur geplaatst . En wanneer de bestuurder onverhoopt van het plateau van de stint valt, dan stopt deze automatisch.
 
Van Nieuwenhuizen moet nog een definitief toelatingsbesluit nemen, maar de bewindsvrouw verwacht op dat gebied geen uitsluitsel voor 2020. Zowel het ministerie als de RDW zijn continu in gesprek met de fabrikant en adviseren hem over het huidige toelatingsproces.
 
De verbeterde stint is overigens niet op tijd klaar voor het nieuwe schoolseizoen in Zuid-Nederland, laat de fabrikant in een brief weten aan zijn klanten. Het midden en het noorden van Nederland kunnen de stint waarschijnlijk wel meteen gebruiken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids