Logo_wvhl2015

Op maandag is de Week van het Luisterboek weer begonnen. Niet alleen zijn luisterboeken een manier voor blinden en slechtzienden om van een boek te genieten, maar ook is uit onderzoek gebleken dat het kleuterbrein beter is in taalverwerking en zelfstandig lezen wanneer de kinderen regelmatig een verhaaltje te horen krijgen. De week wordt sinds 2005 georganiseerd door de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), zo meldt deze organisatie.

In de Week van het Luisterboek, die tot 24 mei duurt, geven deelnemende boekwinkels en bibliotheken een luistergeschenk gratis cadeau. Het luistergeschenk van dit jaar is geschreven en gelezen door Hugo Borst. Voor het eerst is het luistergeschenk dit jaar gratis te downloaden of te streamen voor alle lezers. 
 
Het luisterboek wordt steeds populairder, aldus het CPNB. Veel mensen zouden het voorgelezen krijgen van het boek waarderen, en ook heeft het luisteren voor veel mensen een toegevoegde waarde. Dit gaat zeker op voor blinden en slechtzienden. Voor hen is het luisterboek immers de enige manier om te 'lezen'. 
 
Naar aanleiding van de Week van het Luisterboek geeft het Leesplein van de Bibliotheek enkele tips voor leuke luisterboeken voor kinderen in de leeftijd 0 tot 6. Het Leesplein adviseert onder meer Hieperdefien...HOERA van Harmen van Straaten en Knofje van Burny Bos. Uit onderzoek is gebleken dat de ontwikkeling van het kleuterbrein positief beïnvloed wordt wanneer het kind regelmatig een verhaaltje te horen krijgt. Kinderen die regelmatig voorgelezen worden, zijn onder meer beter in taalverwerking en zelfstandig lezen. 
 
© Nationale Onderwijsgids