Na introductieweken opvallend veel longontstekingen onder jongeren

Opvallend veel jongeren tussen de 15 en 24 jaar hebben een longontsteking opgelopen. De afgelopen weken zijn er evenveel longontstekingsgevallen geregistreerd als in de winterse griepseizoenen. Ook bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar komen momenteel twee keer zoveel longontstekingen als normaal voor, net als bij 25- tot 64-jarigen. Longarts Jurgen Holters vermoedt dat de start van het nieuwe school- en studiejaar een rol speelt in de toename van het aantal longontstekingen. Dit meldt NU.nl.

Ongeveer twee tot drie weken geleden vonden de introductieweken in het hoger onderwijs plaats. “Dat is precies de incubatietijd”, zegt Holters, die toelicht dat na schoolvakanties altijd een opleving is.

Coronamaatregelen

Holters denkt ook dat het grotere aantal longontstekingen dit jaar te maken heeft met de coronajaren ervoor. In 2022 waren mensen nog relatief voorzichtig en de tijden van voorzichtigheid lijken nu voorbij. In het Catharina Ziekenhuis van de longarts is er nog geen toename van patiënten met longontsteking te zien. Dat kan ermee te maken hebben dat de getroffen leeftijdsgroepen vaak niet in het ziekenhuis belanden en afkunnen met een antibioticakuur. Vooral jonge kinderen en ouderen kunnen complicaties krijgen en in het ziekenhuis terechtkomen met een longontsteking.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky