Experts waarschuwen voor veteranenziekte na het coronavirus wegens dichte scholen

Lockdownmaatregelen in de hele wereld zorgen ervoor dat mensen massaal thuiswerken en dat veel fabrieken, scholen en kantoorgebouwen uitgestorven zijn. Volksgezondheidsexperts waarschuwen daarom ervoor dat de veteranenziekte op grote schaal de kop kan opsteken als mensen weer naar hun werk kunnen.

Bij de heropening van de kantoorpanden moeten beheerders voorzichtig te werk gaan om de uitbraak van de ziekte die longontsteking kan veroorzaken te voorkomen. Door de abrupte massale sluiting van scholen, fabrieken, bedrijfspanden en kantoren is het waterverbruik stilgevallen. Stilstaand water in de leidingen kan de bacterie bevatten die de ziekte veroorzaakt.

Indien tijdig vastgesteld vormt de veteranenziekte minder gevaar dan Covid-19. De meeste gevallen kunnen met antibiotica prima behandeld worden en de ziekte verspreidt zich niet van mens op mens.

"Het is een wereldwijd probleem, dat kan worden opgelost door voorzorgsmaatregelen", aldus de Britse microbioloog Susanne Surman-Lee. Ze werkte mee aan het opstellen van richtlijnen door de Europese Raad voor Klinische Microbiologie en Infectieziekten, voor het heropenen van panden. De meeste grote bedrijven zullen op de hoogte zijn wat ze moeten doen, maar dat kan anders zijn voor kleinere winkels, sportscholen en hotels, waarschuwt ze.

Door: ANP