Logo_nwo_logo

Bijna vijftig wetenschappers en twintig bedrijven gaan werken aan de ontwikkeling van nieuwe toegankelijke en betaalbare antibiotica, en alternatieven voor antibioticagebruik. Dat gebeurt in acht onderzoeksprojecten die groen licht hebben gekregen van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). NWO investeert samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bijna 7 miljoen euro in het onderzoeksprogramma. Dit meldt NWO.

Antibioticaresistentie is wereldwijd een bedreiging voor de volksgezondheid. De behoefte aan nieuwe middelen en manieren om bacteriële infecties te bestrijden is dan ook groot. Wetenschappers en het bedrijfsleven slaan daarom de handen ineen binnen het samenwerkingsprogramma Novel Antibacterial Compounds and Therapies Antagonizing Resistance (NACTAR). Deze samenwerking binnen de onderzoeksprojecten moet bijdragen aan een soepele benutting van onderzoeksresultaten binnen het Nederlandse zorgstelsel.
 
NWO-domein TTW investeert 2 miljoen euro in het programma, waarvan 1 miljoen euro bestemd is voor onderzoek binnen de topsector Chemie. Het ministerie van VWS stelt bijna 5 miljoen euro beschikbaar voor het NACTAR-programma. Van dit bedrag wordt 1 miljoen euro gereserveerd voor toegepast klinisch onderzoek. Om het excellente onderzoek in Nederland bij elkaar te brengen en te stimuleren, investeert VWS in onderzoeksprogramma’s zoals ZonMw Antibioticaresistentie, NACTAR bij NWO en het samenwerkingsplatform Netherlands Antibiotics Development Platform (NADP). Dit sluit aan bij een van de prioriteiten van het ministerie van VWS: het tegengaan van antibioticaresistentie.
 
Industriële partners dragen ruim een miljoen euro bij aan NACTAR-projecten, financieel of in de vorm van kennis of materieel. Het NADP zal nauw betrokken zijn bij het opzetten van verder onderzoek en het aansluiten van de industrie hierbij. Bij de acht gehonoreerde onderzoeken zijn in totaal twaalf kennisinstellingen betrokken, evenals vijftien (farmaceutische) bedrijven en vijf gezondheidsfondsen en -stichtingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids