Normal_copyright_stockfreeimages_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Bij een pedagogisch medewerker van een kinderdagverblijf in Utrecht is begin deze maand open tuberculose (tbc) ontdekt. Tbc is een besmettelijke ziekte. De medewerkster is door de GGD geïsoleerd. Voor zover bekend heeft geen van de kinderen de ziekte opgelopen. Inmiddels zijn alle kinderen een eerste keer onderzocht en preventief behandeld met antibiotica. Dit meldt het AD.

Volgens de GGD heeft de medewerkster maar kort contact gehad met de kinderen. De gezondheidsdienst zoekt nu uit hoe zij besmet is geraakt. Het kan nog lastig worden om de bron te achterhalen. Tbc is een ziekte die mensen jarenlang bij zich kunnen dragen zonder ziekteverschijnselen te vertonen. Jaarlijks krijgen zo'n 65 mensen in de provincie Utrecht tbc, de helft daarvan wordt vastgesteld in de stad Utrecht.

Alle ouders van de kinderen hebben de mogelijkheid gekregen om hun kind te laten behandelen. Voor zover bekend zijn alle ouders op het dringende verzoek van de GGD dit ook te doen, ingegaan. Er is een foto van de longen gemaakt bij de kinderen en ze hebben een antibioticakuur gekregen. Er volgt nog een tweede onderzoek om volledig uit te sluiten dat er kinderen met de bacterie zijn besmet. De GGD maakt niet bekend om welk kinderdagverblijf in Utrecht het gaat.

© Nationale Onderwijsgids