Normal_po__leerlingen__uitleg__klas__schoolbord

Twee pabo-studenten willen dat leerkrachten op een veel creatievere manier gaan lesgeven. Beide studenten merkten tijdens een aantal stages op dat veel leraren in het basisonderwijs niet afwijken van de lesmethodes en weinig eigen inbreng in de lessen stoppen. Zonde, vinden zij, omdat kinderen naar hun mening veel meer leren van een creatieve juf of meester dan van een tekst of afbeelding in het lesboek. De studenten hebben daarom de website Onderwijs-enzo.nl opgericht. Dat meldt het AD.

Op die website kunnen docenten gratis kant-en-klare creatieve lessen downloaden. Docenten uit het hele land kunnen op deze manier lessen met elkaar delen. Deze nieuwe formule bestond nog niet, zo zeggen oprichters Frank Dubbeldam en Kim van Oort. Wel was er al een site waar docenten elkaar tips konden geven.

Dat informatie beter blijft hangen als er in de klas een situatie wordt nagespeeld door een toneelstukje of andere creatieve manier, weet Dubbeldam als geen ander. Toen hij zelf nog op de basisschool zat beeldde zijn meester soms moeilijke begrippen uit. Zo is hij onder meer de betekenis van het woord guillotine te weten gekomen. Het beeld van zijn meester die deed alsof hij het hoofd van een leerling afhakte zit voor altijd in zijn geheugen gegrift.

Dit soort situaties miste Dubbeldam tijdens diverse stages die hij liep bij scholen. Hij zag dat leerkrachten niet van de lesmethode en de handleiding willen afwijken, veelal omdat ze bang zijn dat de leerdoelen dan niet worden gehaald. Ook hoorde de vierdejaars pabo-student docenten vaak zeggen dat ze geen tijd hebben om de les anders en op hun eigen manier in te vullen.

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat kinderen meer oppikken als ze worden meegetrokken in een spel. Bovendien is deze vorm van lesgeven zowel voor de kinderen als voor de leerkrachten veel leuker. Om ervoor te zorgen dat leerkrachten het excuus ‘te druk’ niet meer kunnen gebruiken, startte hij met zijn medestudent de website Onderwijs-enzo.nl. Inmiddels staan er al meer dan honderd lessen op, inclusief instructie en werkbladen. Leerkrachten hoeven zo zelf niets meer te bedenken. Niet alleen de lessen, maar ook het aantal gebruikers van de website ziet Dubbeldam steeds verder stijgen. Per dag worden er nu gemiddeld dertig lessen gedownload.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids