Normal_rss_entry-143029

Meer dan een kwart van de websites in Nederland gebruikt nog geen veilige verbinding. Ze hebben geen zogeheten SSL-certificaat, te herkennen aan een groen slotje en een adres dat begint met https. Onder andere de Hogeschool van Amsterdam en veel basisscholen, middelbare scholen en ook onderwijsstichtingen gebruiken nog geen https. Dit meldt ANP.

Beveiliger Cybersprint uit Den Haag heeft 6645 veelbezochte websites met een .nl-adres onderzocht. Daarvan hadden bijna 4900 (ruim 73 procent) een https-verbinding. Maar er waren bijna 1800 sites, oftewel bijna 27 procent, die nog een onveilige verbinding hebben.

Onder de sites die nog geen https hebben, zijn Weer.nl, HvA.nl (van de Hogeschool van Amsterdam), VanDale.nl en Spelletjes.nl, die veel door kinderen wordt gebruikt. Een virtuele rondgang van VOS/ABB leert dat veel websites van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs en ook websites van onderwijsstichtingen nog steeds geen https gebruiken.

Https zegt overigens alleen iets over de verbinding tussen de browser en de site. Het zegt niets over de inhoud van de site. Een website met https kan best van oplichters zijn en een website zonder https kan bonafide zijn. ,,Met een onveilige verbinding kunnen gegevens van bezoekers onderschept worden. Stel dat je een webshop bent, dan kunnen kwaadwillenden gebruikersnamen, wachtwoorden en betaalgegevens van je klanten onderscheppen'', zegt Cynthia Schouten, directeur informatiebeveiliging van Cybersprint.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids