Creatief in coronacrisis: deze scholen en docenten maken er wat van

Nu al het onderwijs op afstand moet worden gegeven, maken de creatieve breinen in het onderwijs overuren. Lees hieronder wat er vandaag in onderwijsland is bedacht. Van een afhaalloket voor schoolwerk tot thuisonderwijs met hiphopmuziek, het kan allemaal!

Hoe maak je 1,5 meter afstand visueel? Floor weet het

Op de Tormijnschool in Noordijk krijgen leerlingen thuis de uitdaging om de afstand van anderhalve meter meter te vertalen in een praktijkproef, zodat dit meer gaat leven. Floor had een goed idee en verzamelde thuis alle knuffels en legde die op een rij van anderhalve meter.
 

Afhaalloket voor schoolwerk: ‘Even bijkletsen’

Basisschool De Olijfboom in Almere heeft een afhaalloket gecreëerd waar kinderen schoolwerk kunnen halen en inleveren. Elke maandagochtend kunnen kinderen of hun ouders bij een raam van de lerarenkamer een pakketje meekrijgen met daarin werk voor de hele week. "Het is geweldig dat je via ons afhaalloket toch even de kinderen kan zien. Je kan dan kletsen en kijken hoe het met ze gaat", zegt directrice Aletta Wijnsouw.
 

Thuisonderwijs met hiphopmuziek. Kan dat? 

De Rotterdamse organisatie Hiphop In Je Smoel heeft samen met bibliotheekondersteuner Probiblio gratis online lespakketten ontwikkeld met, jawel, hiphopmuziek. Jaap van der Doelen vertelt: “Hiphop is de populairste muziek onder jongeren. Hiphoppers maken enorm talige muziek, ze spelen veel met taal. Daar kun je op inspelen met taalonderwijs. Verder vertellen we over de wereld om hen heen. Dat is te gebruiken voor geschiedenis en maatschappijleer. We geven daarbij een sloot leestips van boeken die inhaken op raps die populair zijn onder jongeren.’’
 

Koning Willem-Alexander belt school waar hij vorige Koningspelen vierde

De Koningsspelen gaan dit jaar helaas niet door vanwege de coronacrisis. Vorig jaar was koning Willem-Alexander te gast bij basisschool De Arke in Lemmer. Hij belde vandaag even naar de school om te vragen hoe het ging. Tijdens het gesprek zei de koning ook dat één van zijn eigen dochters haar klasgenoten zo erg mist.
 

Docenten leggen 1,5 meter-principe op grappige manier uit 

Docenten van praktijkschool Het Kwadrant in Bergen op Zoom wilden de leerlingen extra duidelijk maken hoe belangrijk anderhalve meter afstand aanhouden is. Daarom hebben ze een video gemaakt op het liedje van Ali B. met Poke & Judeska, waarin ze op een grappige manier verbeelden hoe ze afstand houden. De eigen kinderen aan een lijn van 1,5 meter, een biertje dat net te ver weg is om te pakken en door eten te gooien in plaats van te geven.
 
Door: Nationale Onderwijsgids