Normal_sleutels_huis_studentenhuis_studentenkamer_hand

Werk jij in het onderwijs en ben je toe aan een eigen huis? Dan vraag je je waarschijnlijk af of je daarvoor een vast contract nodig hebt, wat je maximaal kunt lenen en of je in jouw geval überhaupt wel een hypotheek kunt krijgen. Geen nood: in dit artikel vertellen we je alles over je (on)mogelijkheden van een hypotheek afsluiten als je werkzaam bent in het onderwijs.

Hypotheek afsluiten met dit salaris

Je hoort regelmatig in het nieuws dat het salaris van een leraar of lerares geen vetpot is. Maar hoeveel verdient iemand in het onderwijs dan precies? Het gemiddelde startsalaris van een leerkracht in het basisonderwijs is 2.440,- euro bruto per maand, volgens Loonwijzer.nl. Dat is 30 procent minder dan een hoogopgeleide gemiddeld verdient. Een docent die lesgeeft op het voortgezet onderwijs verdient iets beter. Het gemiddelde startsalaris is daar namelijk 3.619,- euro bruto per maand.

Maximale hypotheek als onderwijzer

Stel, jij werkt in het basisonderwijs en verdient 2.440,- euro bruto per maand. Wat is dan jouw maximale hypotheek? Inclusief vakantiegeld en de welbekende eindejaarsuitkering, is jouw bruto jaarsalaris 34.062,- euro. Met dat inkomen kun je maximaal 156.360,- euro lenen, mits je geen schulden of leningen hebt. Je kunt dan je zinnen zetten op een woning met een koopsom van maximaal 154.812,- euro. 

Een ander scenario is dat je een inkomen hebt van 3.619,- euro bruto per maand, zoals een beginnende leerkracht in het voortgezet onderwijs. In dat geval is je bruto jaarsalaris 50.521,- euro en jouw maximale hypotheek 217.916,- euro. Dat is ruim 57.710,- euro meer dan de maximale hypotheek van een startende docent in het basisonderwijs.

Krijg jij een hypotheek?

Het goede nieuws is dat je in zowel in basis als het voortgezet onderwijs best de lasten van een koopwoning kunt dragen. De vraag blijft alleen of de bank jou een hypotheek wil verstrekken. Heb je een vast contract op zak? Dan hoef je je waarschijnlijk niet echt zorgen te maken. Je levert een werkgeversverklaring en je meest recente loonstrookjes aan, waaruit blijkt wat jouw salaris is. Als je een tijdelijk contract hebt, lever je daarnaast een intentieverklaring aan. Daarin geeft jouw werkgever aan dat hij of zij van plan is om jouw tijdelijke contract om te zetten in een vast contract. 

Flexdocent, invalkracht of zzp'er

Hoewel zo’n intentieverklaring niet bindend is, kan het gebeuren dat jouw werkgever er geen wil verstrekken. Zuur, maar het betekent niet dat je dat ene ideale stulpje aan je neus voorbij moet laten gaan. Je kunt namelijk aan je hypotheekadviseur vragen of hij jou wil behandelen als een flexwerker.

Als je flexwerker bent, of dus geen intentieverklaring kan aanleveren, kijkt de geldverstrekker naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Tenzij je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan het gemiddelde, dan wordt het laagste bedrag gezien als je toetsinkomen. Dit geldt ook voor zzp’ers in het onderwijs. Al moet je als zzp’er vaak nog extra documenten aanleveren, zoals een door een accountant opgestelde prognose. Zo weet de geldverstrekker zeker dat jij je hypotheeklasten nu en in de toekomst kunt dragen.

Perspectiefverklaring

Werk je via een uitzendbureau? Dan bestaat er ook zoiets als de perspectiefverklaring. Hiermee wordt er naast je flexcontract ook gekeken naar jouw perspectief op de arbeidsmarkt en jouw achtergrond. Dit gebeurt aan de hand van je opleiding, werkervaring, functie en vaardigheden. Kun je bij de geldverstrekker van jouw keuze terecht met zo’n verklaring? Dan wordt er in de berekening van je maximale hypotheek uitgegaan van je huidige bruto jaarinkomen. Handig!

Hypotheek als je in het onderwijs werkt? Ja hoor!

Of je nu in vaste dienst werkt, zzp’er bent of al een paar jaar als invalleerkracht werkt: het is gewoon mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Dat is goed nieuws! Zolang jij op tijd de benodigde documenten aanlevert bij je hypotheekadviseur of de geldverstrekker, is je hypotheek zó geregeld. En kun jij naar hartenlust aan het verhuizen en verbouwen slaan.

Door: Eyeopen.nl | hypotheekadvies