Normal_mark_rutte_1

Drie scholen in Den Haag hebben het predicaat excellent gekregen. Minister-president Mark Rutte was aanwezig tijdens de viering hiervan. Hij roept op om het aanzien van het leraarschap te herstellen en te verbeteren. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens Rutte kan elke school een excellente school worden. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden, vindt hij: “een sterke schoolleiding, de wil om samen te werken en de creativiteit om uit het keurslijf te breken.'' Zo kunnen alle problemen die op scholen kunnen spelen het hoofd worden geboden.
 
Rutte riep iedereen in het onderwijs op om zoveel mogelijk ruimte te zoeken om met vernieuwde ideeën te komen om het lerarentekort tegen te gaan. Binnen de grenzen van de wet uiteraard. Rutte denkt dat “het aanzien van het vak” het grootste probleem van het lerarentekort is, en in mindere mate de lage salariëring en de hoge werkdruk. Hierbij signaleerde hij nog een probleem van deze tijd: ouders staan niet meer vierkant achter de leraar, maar trekken steeds vaker hun eigen plan met hun kind.
 
Rutte ondervindt aan den lijve hoe moeilijk, maar ook hoe mooi het leraarschap kan zijn. Hij geeft twee uur per week les op het Johan de Wittcollege in Den Haag. “Het mooie van voor de klas staan is dat je iets over kan brengen op jonge mensen. Het is prachtig om te zien wat dat met ze doet.''
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids