Twente heeft misschien wel dé oplossing voor het lerarentekort

Gastdocenten kunnen op grote schaal het lerarentekort oplossen. Daar gelooft Josine van Ulden heilig in. Maar vraag en aanbod moeten wel kloppen. Van Ulden heeft onlineplatform Sta voor de klas opgericht. Dat is een soort datingsite voor scholen en gastdocenten. Klassen door heel Twente worden inmiddels door Van Ulden uit de brand geholpen. Dat meldt 1Twente.

Haar idee ontstond vier jaar geleden toen er tijdens corona een groot tekort was aan leraren. Studenten en muzikanten konden toen niet aan het werk, terwijl ze dat wel heel graag wilden, legt Van Ulden uit. Zelf werkt ze vier dagen per week als interim-directeur op een Almelose school.

Chaotische bende 

Een gastdocent zoeken werd telkens een chaotische bende. “Je moest iedereen appen en bellen omdat je iemand nodig had. Uiteindelijk vergat je dan weer wie je al geappt had en daardoor raakte je het overzicht kwijt.” Een ouder van een leerling kwam met het idee om een online platform te starten.

Een aangesloten school kan op platform Sta voor de klas een vraag uitzetten. Uiteindelijk wordt er door de website een geschikte en beschikbare gastdocent gevonden. De persoon komt uit een database van gelegenheidsleerkrachten die aangaven mee te willen doen.

Strenge selectie 

Gastdocenten moeten wel eerst door een selectie inclusief intakegesprek voordat ze in de databank terechtkomen. Iemand moet goed met leerlingen kunnen omgaan, iets te bieden hebben en een verklaring omtrent gedrag kunnen laten zien.

Rekenen of taal 

De gastdocent geeft alleen zijn of haar eigen les, geen rekenen of taal. Maar hoe werkt dat dan als een leerkracht ziek is? De hele school werkt dan mee. Een voorbeeld: de leerkracht van groep zes is ziek. Een gastdocent kan de muziekles verzorgen, dus dan begint groep zes met de muziekles. De gastdocent gaat daarna door naar een andere klas om muziekles te geven. De leraar van die klas vertrekt dan naar groep zes voor een vak als taal of rekenen.

Volgens Van Ulden zijn de gebruikers van het platform erg enthousiast. Leraren zien ook andere kansen in het concept. Als ze een vergadering hebben willen ze bijvoorbeeld iemand inhuren via Sta voor de klas. De gelegenheidslessen blijken ook meer dan alleen opvulling te zijn. Gastdocenten geven les over onderwerpen waar leerkrachten soms niets mee doen. En dat is voor de klas een gewin.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk