Normal_hoogleraar__docent__bord__uitleg__college

Middelbare scholen in Den Haag willen meer tijd en maatwerk om het aantal onbevoegde docenten in de regio terug te dringen. Dit schrijven zij in een brandbrief aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De middelbare scholen reageren hiermee op het voornemen van Dekker om harder op te treden tegen onbevoegde docenten. De staatssecretaris wil dat de Onderwijsinspectie nog voor de zomer zo'n 200 middelbare scholen langsgaat om hen te controleren op de inzet van leraren zonder juiste bevoegdheid. Bij serieuze overtredingen kan de inspectie een school korten op het budget.
 
De ondertekenaars van de brandbrief vinden dit geen haalbare kaart voor de regio Den Haag. Uit cijfers over 2015 blijkt dat zo'n tien procent van alle lessen in het voortgezet onderwijs in Den Haag gegeven worden door een leraar zonder de juiste bevoegdheid. Het aantal onbevoegde docenten ligt hiermee op 282. Voor sommige vakken zoals Nederlands, Duits, scheikunde en wiskunde B zijn nauwelijks docenten te vinden. Bovendien is het leerlingenaantal in de regio nog steeds stijgende. En de Haagse scholen met veel achterstandsleerlingen hebben veel openstaande vacatures die moeilijk ingevuld worden. De Haagse bestuurders willen daarom meer tijd en maatwerk om aan de slag te gaan met het groot aantal onbevoegde leraren. Daarover willen ze graag het gesprek aangaan met Dekker.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids