Transavia ontvangt boete voor oneerlijk behandelen stagiairs

Voor het inzetten van zestig stagiairs als volwaardig werknemers heeft luchtvaartmaatschappij Transavia een boete gekregen van 46.000 euro. De stagiairs hebben volgende Nederlandse Arbeidsinspectie met terugwerkende kracht recht op loon en eventuele toeslagen. In totaal gaat dit Transavia 623.000 euro kosten. Dat meldt de NOS.

In totaal zestig studenten van vijf verschillende mbo-instellingen zijn op een oneerlijke manier behandeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Stage bij Transavia 

Het gaat over studenten die tussen februari 2022 en juni 2022 stageliepen bij Transavia. De stagiaires kregen dezelfde taken en verantwoordelijkheden als een steward of stewardess. Ook moesten ze hetzelfde werk doen als de vaste medewerkers. De studenten werden volgens de inspectie onderbetaald omdat er nu sprake was van een arbeidsrelatie.

Bezoek van de Arbeidsinspectie 

Verschillende onderwijsinstellingen en de Onderwijsinspectie kregen een bezoek van de Arbeidsinspectie. Er werd hen tijdens het gesprek duidelijk gemaakt dat het leeraspect tijdens stages centraal moet staan. Stagiairs mogen niet als volwaardige werknemers ingezet worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk