Leerlingen zitten tijdens de meivakantie op school voor examentraining

Tijdens de meivakantie gaan leerlingen van het Grotiuscollege en Vrijeschool Parkstad uit Heerlen vrijwillig terug naar de schoolbanken. Dit doen zij om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hun eindexamens. Dat meldt L1.

Zo’n 175 leerlingen kregen deze week extra lessen om de laatste puntjes op de i te zetten voor hun examens. Die beginnen namelijk volgende week al.

Examentrainingen 

De examentrainingen staan niet in het teken van extra leren. Volgens Peter van Rijmenam, examenbegeleider van het Grotius College, gaat het vooral over de voorbereiding voor een examen. “Leerlingen moeten weten hoe een examen verloopt. Zodat ze zo rustig mogelijk en met alle vertrouwen eraan gaan beginnen.”  De examentrainingen stellen de leerlingen ook nog in de gelegenheid om belangrijke vragen te stellen over de toetsen.

Volle klassen tijdens de meivakantie 

De klassen zitten in de meivakantie vol. “Dat er zoveel leerlingen deelnemen aan de examentrainingen laat dan ook zien dat ze graag hiervoor naar school willen komen”, stelt Van Rijmenam. Tussen de gewone lessen en het oefenen van een examen zit dan ook een groot verschil. Hoe moet je omgaan met een examen bijvoorbeeld. Examens kunnen wel drie uur duren en je bent alleen maar bezig met het beantwoorden van de vragen. Daarom krijgen de leerlingen ook een training in opperste concentratie. Leerlingen zijn daar maar wat blij mee, want examenleerling Fenne Houben raakt thuis te snel afgeleid. “Dat werkt voor mij niet.”

Tijdens de voorbereidingen op de examens zijn er verschillen te zien bij de leerlingen. “Een training is goed, maar het hangt er wel vanaf hoe deze eruit ziet”, geeft pedagoog Ingeborg Dijkstra aan. “Leerlingen tien uur per dag te laten studeren helpt niet.”

Hoe maak je de examens? 

De leerlingen hebben tijdens de normale lesweken al de sporthal gezien waar ze hun examens gaan maken. Deze trainingen gaan echter over hoe je de examens maakt. Met de examens moet het volgens Dijkstra wel goedkomen. Dat merkt ze ook aan de docenten en hoe zij erin staan. “Leerlingen krijgen PowerPoints aangeboden en er worden samenvattingen doorgestuurd. Docenten doen zoveel mogelijk om hun leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun examens.”

Niet teveel studeren 

Leerlingen moeten, volgens Dijkstra, niet te veel studeren. “Slaap uit tot tien uur, neem een stevig ontbijt en studeer dan een paar uurtjes op je examens. Ga dan na de lunch even sporten of iets anders voor jezelf doen en dan komt deel twee”, drukt ze de leerlingen op het hart.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk