Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider 2024 voor mbo-stagiairs bekend

Maandagavond 13 mei zijn tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala het Beste Leerbedrijf en de Beste Praktijkopleider van 2024 uitgeroepen. De winnaars zijn zorginstelling ‘s Heeren Loo en dierenartsassistent Esther Klok. Met deze wedstrijd vestigt SBB de aandacht op de rol van leerbedrijven en praktijkopleiders in het opleiden van vakmensen. Dat meldt de SBB.

De winnaars werden gekozen uit de ruim 800 voordrachten die Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) dit jaar ontving. In een bomvol Theater Orpheus in Apeldoorn namen de winnaars de prijzen in ontvangst. 

Maatwerkroutes voor zij-instromers 

's Heeren Loo geeft in zestien regio’s in het land zorg en hulp aan mensen met een verstandelijke handicap of niet-aangeboren hersenletsel. De organisatie is een voortrekker in het praktijkleren. Naast bestaande bbl- en bol-opleidingen, ontwikkelde 's Heeren Loo meer dan 600 maatwerkroutes voor zij-instromers. Iedereen met hart voor de zorg is welkom. Recht doen aan wat mensen al kunnen, is volgens de jury bij deze organisatie een groot goed.

Groeien in het vak van dierenartsassistent 

Esther Klok is door de vakjury verkozen omdat zij een toegewijde praktijkopleider is, die alles in het werk stelt om studenten te laten groeien in het vak van dierenartsassistent én als mens. Oprechte betrokkenheid en geduld typeren Esther. Ze hecht veel waarde aan een goede samenwerking met de scholen en met SBB en investeert voortdurend in een nóg betere praktijkopleiding voor haar stagiairs.

Vak leren in de praktijk 

Ruim 482.000 mbo-studenten in ons land leren een vak in de praktijk. De 257.000 erkende leerbedrijven en bijna 390.000 praktijkopleiders zorgen voor een goede en veilige leeromgeving voor de stagiairs. Een belangrijke taak van SBB is om bedrijven te erkennen als leerbedrijf en praktijkopleiders te ondersteunen in hun rol als opleider van de stagiair.  

Opleiden van vakkrachten 

Hannie Vlug, directievoorzitter SBB, licht toe: “Met de jaarlijkse verkiezing vragen we aandacht voor deze belangrijke rol van leerbedrijven en praktijkopleiders in het opleiden van vakkrachten. Een stage is voor studenten vaak de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt en het enthousiasme voor het vak dat in leerbedrijven wordt meegegeven aan studenten is goud waard. Nu en in de toekomst hebben we immers vakmensen keihard nodig.” 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Sabine van Nistelrooij