Normal_zorg__dokter__gezondheid

Op 12 juni werd het vierde gespreksinstrument van het Institute for Positive Health (iPH) gelanceerd: de Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid. De nieuwe versie is er voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen en andere geïnteresseerden. De lancering vindt plaats in Tiel tijdens de conferentie ‘Taal en Gezondheid’ in aanwezigheid van 150 deelnemers. Het eerste papieren exemplaar van de eenvoudige tool wordt aangeboden aan taalheld Jose Brunselaar. Zij heeft zelf met laaggeletterdheid te maken gehad en is nu begeleider van taalklassen voor laaggeletterden. Brunselaar zet zich in voor een geletterd Nederland en maakte onderdeel uit van het testteam van de eenvoudige tool. Dit meldt het Institute for Positive Health (iPH).

De Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid is een gespreksinstrument net zoals de tool voor volwassenen, kinderen en jongeren die iPH eerder samen met andere organisaties heeft ontwikkeld. Deze vierde tool is een vereenvoudigde versie speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Met het gespreksinstrument krijgen mensen inzicht in hoe het met hen gaat. En vooral: wat ze vervolgens willen doen om zich gelukkiger te gaan voelen. De eenvoudige versie wordt bij voorkeur samen met een (zorg)professional ingevuld die empathisch luistert. Dat helpt bij het bespreken en kiezen wat voor een persoon belangrijk is. Dit noemen we ook wel ‘het andere gesprek’.
 
De digitale versie heeft een voorleesfunctie. De papieren versie komt samen met het begeleidingsdocument voor zorgprofessionals. Dit document biedt professionals handvaten bij het bespreken van de thema’s waar bijvoorbeeld laaggeletterden tegenaan lopen. Dat gesprek vraagt namelijk om een aangepaste benadering.
 

Uitslagen eerste onderzoek

Dat er vraag is naar een eenvoudige versie van de iPH-tool, werd onlangs ook duidelijk toen de resultaten van een studie in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven bekend werden gemaakt: tussen de 34 en 40 procent van de werknemers in de schoonmaak, bouw en industrie, productie en landbouw en keuken kan nauwelijks lezen en schrijven. Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar de mate van laaggeletterdheid per sector. Volgens de studie hebben in Nederland 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden en het toepassen van gezondheidsvaardigheden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids