Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo mag een school een 4-jarige niet weigeren van het ministerie, is er ophef over salafistisch onderwijs en ontwikkelde Stichting Lezen & Schrijven met het KPN Mooiste Contact Fond nieuw lesmateriaal voor laaggeletterden.

Maandag: School mag 4-jarige niet weigeren

Basisscholen in de vier grote steden en Almere moeten hun plan uit het hoofd zetten om kinderen pas toe te laten zodra ze vijf jaar zijn. Kinderen mogen nu eenmaal vanaf hun vierde verjaardag naar school, dat staat in de wet, zegt het ministerie van onderwijs. Al wil het departement ook niet het onmogelijke van scholen vragen. "We snappen dat het lastig kan zijn en er soms voor creatieve oplossingen moet worden gekozen."

 

Dinsdag: Minister van Gehandicaptenzaken wil 1000 extra stageplekken

Rick Brink, de allereerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland, wil 1000 extra stageplekken creëren voor studenten met een beperking. Hiervoor wil hij 5 miljoen euro van de overheid. Dit maakte hij vanochtend bekend in zijn ‘troonrede’, die live werd uitgezonden op zijn Facebook-pagina. 
 

Woensdag: ruimte voor hoger salaris in primair onderwijs

Het kabinet stelt structureel 285 miljoen euro beschikbaar voor de arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs. Minister Slob roept de sociale partners op om snel afspraken te maken over de besteding hiervan.
 

Donderdag: Onderwijsinspectie ligt rol toe vanwege vragen voer toezicht salafistisch onderwijs

 
De Inspectie van het Onderwijs krijgt naar aanleiding van mediaberichten diverse vragen over de rol van de onderwijsinspectie in relatie tot levensbeschouwelijke opvattingen en onderwijsmethoden. Wat kan en mag de inspectie wettelijk gezien wel en niet met betrekking tot bijvoorbeeld salafistisch onderwijs? De inspectie legt dit kort uit.
 

Vrijdag: Nieuw lesmateriaal voor laaggeletterden

Een route plannen, belastingaangifte doen of met het openbaar vervoer reizen: tegenwoordig kan iedereen bijna alles online regelen. Voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, zijn digitale vaardigheden niet vanzelfsprekend. Daarom ontwikkelde Stichting Lezen & Schrijven met het KPN Mooiste Contact Fonds nieuw lesmateriaal op het meest eenvoudige taalniveau, Succes! Digitale vaardigheden. Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen & Schrijven, overhandigde gister de nieuwe lesboekjes en e-learningmodules aan cursisten, vrijwilligers en het KPN Mooiste Contact Fonds.
 
Door: Nationale Onderwijsgids