Normal_voorlezen_lezen_kind_ouder_opa

Tijdens de Week van de Alfabetisering delen BoekStartcoaches in het hele land het Woezel & Pip-boekje Een nieuwe dag uit. Het boekje dat Dromenjager exclusief voor BoekStart maakte, is in tien talen beschikbaar. Daarmee stimuleert de BoekStartcoach ouders voor te lezen in de taal die ze het beste beheersen. Dit meldt Stichting Lezen.

Belang van (voor)lezen in thuistaal

Veertien procent van de kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden, doordat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Het belang van taalstimuli – zowel thuis, op school als op de kinderopvang – is cruciaal voor de taalontwikkeling van kinderen. Dat maakt lezen niet alleen een mooi moment samen, maar ook cruciaal voor de ontwikkeling, gezondheid en kansen van een kind.
Uit onderzoek is gebleken dat ouders het beste voorlezen in de taal die ze het beste beheersen: de taal van hun hart en emotie. En een goede beheersing van de thuistaal helpt kinderen bij het leren van de schooltaal. Met het Woezel & Pip-boekje stimuleert de BoekStartcoach ouders van diverse achtergronden om samen met hun kind te lezen in hun thuistaal. Het boekje biedt de tekst aan in het Nederlands, Fries, Turks, Arabisch, Spaans, Pools, Frans, Mandarijn, Engels en Tigrinya.

Overhandiging eerste exemplaar Woezel & Pip-boekje

Van 9 tot en met 15 september vindt de Week van de Alfabetisering plaats, een nationale campagne om laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht te brengen. Op maandag 9 september overhandigt BoekStartcoach Anouk Vercoulen van de Bibliotheek in Tegelen het eerste exemplaar van Een nieuwe dag aan een ouder.
 

BoekStartcoach adviseert over taal en voorlezen

BoekStartcoaches zijn op steeds meer consultatiebureaus wekelijks aanwezig. Deze coach is een deskundige van de Bibliotheek en biedt op-maat advies voor ouders op het gebied van taal en voorlezen. De BoekStartcoach hoort bij BoekStart, het leesbevorderingsprogramma waarmee de Bibliotheek zich al meer dan tien jaar inzet om jonge kinderen en hun ouders het plezier in boeken en voorlezen te laten ervaren. Tegelijkertijd wordt hier ook laaggeletterdheid mee voorkomen. Inmiddels is de BoekStartcoach in totaal op 85 consultatiebureaus door het hele land te vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids