Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Met het online programma ‘Slimme stappen in Eigen Onderzoek’ beginnen eindexamenkandidaten beter voorbereid aan het profielwerkstuk en de eindexamens. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het Biobankenconsortium in Nederland (BBMRI-NL) willen met het programma de leer- en onderzoeksvaardigheden van scholieren aanscherpen. De online tool is gratis beschikbaar voor middelbare scholen. Dit meldt LUMC.

Het onderzoeksprogramma is gemaakt voor de eindexamenklassen havo en vwo. Docenten gebruiken de tool om leerlingen te ondersteunen bij het doen van onderzoek. Sinds enkele jaren moeten examenkandidaten verplicht een profielwerkstuk schrijven. Ze worstelen echter vaak met het formuleren van een goede onderzoeksvraag of het opzetten van een logische onderzoeksstructuur. De tool biedt oplossingen voor dit soort problemen.
  
Ook veel docenten ervaren moeilijkheden bij het begeleiden van het profielwerkstuk. Om aan de toenemende vraag om training te voldoen, is besloten om samen met professor Gonneke Willemsen van het Nederlands Tweelingregister van de VU een online tool voor docenten te lanceren. Met een duidelijke handleiding en bijbehorende instructiefilmpjes wordt uitgelegd hoe ze leerlingen kunnen uitdagen origineel en creatief na te denken over een goede onderzoeksvraag. Daarnaast leren scholieren kritischer naar de stof te kijken en bruikbare informatie uit teksten of datagegevens te filteren. Dat zijn vaardigheden die niet alleen helpen bij het schrijven van een profielwerkstuk, maar ook bij het leren voor het eindexamen.
 
Vooral het praktische deel van het programma is volgens Eline Slagboom, professor bij het LUMC, erg belangrijk. “Vaak weten scholieren nauwelijks hoe Excel werkt, laat staan hoe je data verzamelt en onderzoeksresultaten mooi weergeeft. Daarom heeft BBMRI-NL speciaal voor scholieren die geïnteresseerd zijn in ‘Big data’ geanonimiseerde bestanden beschikbaar gesteld waarmee geoefend kan worden. Het hele interactieve programma staat online al klaar. Docenten kunnen er direct mee aan de slag.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids