Na vier keer zakken alsnog slagen voor examen, faalangst ook een handicap

Raeven Haverkamp (27 jaar) zat zes jaar geleden ook vol spanning te wachten op dat ene telefoontje. Zij zakte namelijk maar liefst vier keer voor haar eindexamen. Dat meldt Linda.nl.

Raeven haalde het hele jaar door gemiddeld een zeven voor al haar vakken op het vwo, maar als het aankwam op de eindexamens, dan haalde ze zelfs onvoldoendes. Dat gebeurde maar liefst vier keer. 

Faalangst speelde een rol 

Raeven had last van faalangst. De school waar ze op zat hielp haar daar niet bij. Na twee keer achter elkaar zakken voor het eindexamen mocht Raeven naar het volwassenenonderwijs en daar dan alsnog haar eindexamen doen. Helaas, toen zakte ze ook. Ze was er toen zo klaar mee dat ze besloot de mbo-opleiding Marketing & Communicatie te gaan volgen. 

Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen 

Dankzij de docent op het mbo krijgt Raeven het zelfvertrouwen dat ze nodig heeft. Dat ze het echt wel kan. Vanaf dat moment rond ze haar mbo binnen anderhalf jaar versneld af en in de tussentijd doet ze alsnog eindexamen vwo. Daarvoor slaagt ze met een acht als gemiddelde.

Examencommissie 

Ze deelt graag haar verhaal via LinkedIn omdat ze wil laten zien dat je er links- of rechtsom ook wel komt. Ze vraagt zichzelf ook af of er misschien een examencommissie is die iets kan regelen voor mensen met faalangst. Dat is tenslotte ook het geval voor mensen die blind zijn of dyslexie hebben. “Het is misschien niet te vergelijken met elkaar, maar faalangst is ook een soort handicap.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk