Week 32: Haal- en brengservice tandarts, scouting Zuid-Korea en schurft

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Acht Nederlandse scouts onwel vanwege de hitte in Zuid-Korea

Honderden deelnemers zijn tijdens de Wereldjamboree in Zuid-Korea on wel geworden en moesten naar het ziekenhuis. Van de Nederlandse deelnemers raakten er acht onwel, twee van hen moesten naar het ziekenhuis. 

Dinsdag: UMCG gaat in beroep tegen uitspraak arbeidsvoorwaarden promovendi 

Het UMCG gaat in cassatie bij de Hoge Raad in de zaak over de arbeidsvoorwaarden van MD/PhD promovendi. Afgelopen mei bepaalde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep dat de student-promovendi aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst. Zij hebben dus ook recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemerspromovendi.

Woensdag: Onder geneeskundestudenten heerst veel prestatiedruk, VU jaar zonder 'cum laude'

Meerdere geneeskundestudies in Nederland denken erover om ‘cum laude’ te schrappen. ‘Cum laude’ is de titel die je krijgt wanneer je met een acht of hoger afstudeert. De universiteiten volgen daarmee de VU, die schrapte ‘cum laude’ een jaar geleden al

Donderdag: Aantal gevallen van schurft, vooral onder jongeren, blijft hoog

Relatief veel mensen hebben last van schurft. Sinds het begin van 2023 is het aantal besmettingen hoger dan vorig jaar. Het aantal besmettingen daalde wel eventjes, maar in de afgelopen weken loopt het aantal gevallen weer op. Vooral onder 15- tot 25-jarigen. Vorig jaar verspreidde schurft zich ook door de introductieweken. In Utrecht begint volgende week de introweek al.

Vrijdag: Haal- en brengservice tandarts voor schoolkinderen Arnhem niet van de grond

De belofte die het stadbestuur van Arnhem drie jaar geleden maakte om een tandarts-ophaalservice voor kinderen in het leven te roepen, is niet van de grond gekomen. SP en PvdA noemen het een loze belofte. Maurits van de Geijn, zorgwethouder van de gemeente, zegt deze zomer nog stappen te nemen om van een succesvolle proef in Den Haag te leren. 25 procent van de kinderen in Arnhem heeft nooit een gebitscontrole bij de tandarts.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk