Aantal gevallen van schurft, vooral onder jongeren, blijft hoog

Relatief veel mensen hebben last van schurft. Sinds het begin van 2023 is het aantal besmettingen hoger dan vorig jaar. Het aantal besmettingen daalde wel eventjes, maar in de afgelopen weken loopt het aantal gevallen weer op. Vooral onder 15- tot 25-jarigen. Vorig jaar verspreidde schurft zich ook door de introductieweken. In Utrecht begint volgende week de introweek al. Dat meldt RTV Utrecht.

Een woordvoerder van Nivel geeft aan dat het niet duidelijk is waarom er weer een stijging is. “Soms zie je duidelijk een uitbraak op een crèche of in studentensteden, maar dat is deze laatste week niet het geval.”

In de afgelopen week gingen er ongeveer twintig op elke 100.000 mensen met schurft naar de huisarts. Dat is twee keer zoveel als in dezelfde week in 2021 en in 2022.

Huidproblemen en ernstige jeuk 

Patiënten met schurft hebben last van allerlei huidproblemen en ernstige jeuk. De ziekte verspreidt zich door de schurftmijt die zich makkelijk verplaatst van persoon tot persoon. Schurft is ongevaarlijk, maar wel ontzettend vervelend.

Het RIVM werkt samen met de GGD’en aan een schurftcampagne.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk