Haal- en brengservice tandarts voor schoolkinderen Arnhem niet van de grond

De belofte die het stadbestuur van Arnhem drie jaar geleden maakte om een tandarts-ophaalservice voor kinderen in het leven te roepen, is niet van de grond gekomen. SP en PvdA noemen het een loze belofte. Maurits van de Geijn, zorgwethouder van de gemeente, zegt deze zomer nog stappen te nemen om van een succesvolle proef in Den Haag te leren. 25 procent van de kinderen in Arnhem heeft nooit een gebitscontrole bij de tandarts. Dit meldt De Stentor. 

PvdA en SP sloegen in 2020 alarm over de mondzorg in hun gemeente. Drie jaar geleden ging 20 procent van de kinderen nooit naar de tandarts, inmiddels is dat percentage opgelopen naar 25 procent. Arnhem scoort slechter dan het landelijke gemiddelde. Daarom stemde in meerderheid van het stadsbestuur in het eerste coronajaar in met een beter plan voor mondzorg aan jonge kinderen. De enige actie die sindsdien is ondernomen is een brief die in de zomervakantie van 2021 naar scholen is gestuurd. Als het aan SP-raadslid Sarah Dobbe ligt, wordt begin dit schooljaar al een actie opgezet met tandartsen.

Zes keer meer kinderen naar de tandarts in Den Haag

In Den Haag is inmiddels een succesvolle proef opgezet, in samenwerking met Stichting Jeugdtandzorg West, GGD Haaglanden en het Centrum van Jeugd en Gezin. Zes keer meer kinderen tussen de 0 en 4 jaar gaan daar nu naar de tandarts. Zes praktijken in wijken waar grote behoefte aan tandzorg is, regelen die behandelingen. Kinderen worden met een vrolijk busje opgehaald van school en daar ook weer afgezet.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky