Acht Nederlandse scouts onwel vanwege de hitte in Zuid-Korea

Honderden deelnemers zijn tijdens de Wereldjamboree in Zuid-Korea on wel geworden en moesten naar het ziekenhuis. Van de Nederlandse deelnemers raakten er acht onwel, twee van hen moesten naar het ziekenhuis. Dat meldt RTL Nieuws.

Er doen aan de Wereldjamboree 43.000 scouts uit 160 landen mee, onder hen ook een groep Nederlanders. De deelnemers zijn tussen de 14 en 17 jaar. Momenteel heerst er in Zuid-Korea een hittegolf. Op de plaats waar het evenement wordt gehouden, Jamboree, is het rond de 38 graden.

Openingsceremonie 

Tijdens de openingsceremonie ging het mis vanwege de hitte. Een aantal deelnemers viel flauw. Op advies van de brandweer is de openingsceremonie toen gestopt.

Jaap Boot, voorzitter van het landelijk bestuur van Scouting Nederland, geeft aan dat het met de Nederlandse deelnemers goed gaat. Er raakten wel enkele jongeren onwel, maar dat was maar kort en met hen gaat het nu weer goed.

Zonnesteek 

Een Nederlandse fotograaf vertelde tegen NPO Radio 1 hoe hij de hitte beleefde. “Het begon met extreme hitte. Het is heel erg warm en heel erg vochtig, daardoor koelen mensen slecht af”, aldus Josse Carstens. “Er zijn best wel veel mensen afgevoerd met een zonnesteek of andere hitte gerelateerde problemen. Ons ziekenhuis lag hier in de eerste dagen vol met dat soort mensen.”

Vlak terrein in een polder 

De Wereldjamboree wordt gehouden op een vlak terrein in een polder aan de westkust, op een kleine 200 kilometer ten zuiden van Seoul. De polder is nauwelijks begroeid en biedt geen schaduw en de scouts verblijven daar in tenten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk