UMCG gaat in beroep tegen uitspraak arbeidsvoorwaarden promovendi

Het UMCG gaat in cassatie bij de Hoge Raad in de zaak over de arbeidsvoorwaarden van MD/PhD promovendi. Afgelopen mei bepaalde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep dat de student-promovendi aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst. Zij hebben dus ook recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemerspromovendi. Dat meldt Skipr.

In Groningen bestaat al twintig jaar het MD/PhD-programma. Masterstudenten Geneeskunde combineren hun studie met een promotietraject in dienst van het UMCG. Het UMCG deed mee aan een experiment van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tussen oktober 2016 en oktober 2018. Zij wilden hiermee het aantal promotietrajecten bevorderen. In die periode werden de MD en PhD’ers als ‘student’ aangenomen. Ze kregen niet zoals reguliere werknemers een arbeidsovereenkomst, maar wel een salaris dat lager was dan het salaris van andere promovendi. Ook hadden ze geen recht op pensioenopbouw en ontvingen ze geen vakantiegeld of eindejaarsuitkering.

Juridisch advies 

Volgens de MD en PhD’ers was deze constructie oneerlijk en ze vroegen juridisch advies aan bij de Landelijke Artsen in Dienstverband (LAD). Daarna werd er besloten om een zaak aan te spannen.  De kantonrechter oordeelde vorig jaar in januari dat de promovendi een opleidingsovereenkomst met het UMCG hadden en geen arbeidsovereenkomst. Volgens de rechter hadden de promovendi daarom ook geen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden. Bijna alle promovendi gingen hierna in hoger beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het gerechtshof oordeelde dat er juist wel sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Aangesteld als ambtenaar 

Het UMCG gaat nu in cassatie tegen die uitspraak van het gerechtshof. Het belangrijkste bezwaar is dat de student-promovendi voor 1 januari 2020 zijn aangenomen. Toen was de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren nog niet in werking getreden. Dat betekent dat de promovendi niet werden aangesteld als werknemers volgens het burgerlijk recht. Ze werden wel aangesteld als ambtenaar. Volgens het UMCG was het om die reden niet mogelijk om de student-promovendi een arbeidsovereenkomst aan te bieden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk