MD- en PhD-promovendi hebben volgens rechter recht op arbeidsovereenkomst

De 44 MD- en PhD-promovendi van het UMCG hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemerspromovendi. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 2 mei 2023 bepaald. De eerdere uitspraak van de kantonrechter is daarmee verworpen. Dat meldt Skipr. 

In Groningen bestaat al ruim twintig jaar het MD/PhD-programma. Masterstudenten Geneeskunde combineren dan hun studie met een promotietraject in dienst van het UMCG. Tussen oktober 2016 en oktober 2018 nam het UMCG deel aan een experiment van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, met als doel het aantal promotietrajecten te bevorderen. De MD en PhD’ers werden tijdens die periode gewoon als ‘student’ aangenomen. Ze kregen geen overeenkomst zoals reguliere werknemers, maar wel een salaris uitbetaald. Het salaris was alleen wel lager dan het salaris van andere promovendi en ze hadden geen recht op pensioenopbouw. Ook kregen ze geen eindejaarsuitkering of vakantiegeld. 

Oneerlijke constructie 

Volgens de MD en PhD’ers was deze constructie zeer oneerlijk en daarom wonnen ze juridisch advies in bij Landelijke Artsen in Dienstverband (LAD). Later werd besloten om een zaak aan te spannen. Op 4 januari 2022 oordeelde de kantonrechter dat de promovendi een opleidingsovereenkomst bij het UMCG hadden en geen arbeidsovereenkomst. Volgens de rechter hadden ze om die reden geen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden. 

Hoger beroep

Bijna alle promovendi lieten het er niet bij zitten en gingen in hoger beroep. Op 29 maart 2023 oordeelde het gerechtshof dat er wel sprake was van een arbeidsovereenkomst. Medio augustus wordt duidelijk welk bedrag de betrokken promovendi met terugwerkende kracht ontvangen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk