'Kinderboekenweekgeschenk schrijven is een grote eer'

De Australische schrijver Andy Griffiths is "bijzonder trots" dat hij dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk heeft mogen schrijven. "Ik ben me bewust van de grote eer die het is", zegt de 61-jarige schrijver, bekend van zijn De waanzinnige boomhut-serie, in gesprek met het ANP. De Kinderboekenweek start woensdag en duurt tot en met 15 oktober.

Het Kinderboekenweekgeschenk bestaat uit zes korte verhalen. "Het waren allemaal ideeën voor De waanzinnige boomhut-serie die ik eerder niet kon gebruiken", legt Griffiths uit. Een maand lang schreef de Australiër iedere ochtend een kort verhaal. "Uiteindelijk hebben we de beste verhalen, en de verhalen die goed vertaald konden worden, geselecteerd voor het Kinderboekenweekgeschenk." Illustrator Terry Denton maakte de tekeningen.

Succes in Nederland 

Griffiths is "vereerd en verbaasd" dat zijn boeken een succes zijn in Nederland. "Nederland had ook als eerste andere land interesse in de boekenserie", vertelt hij. Inmiddels is Griffiths voor de vijfde keer in Nederland. "Vaak ben ik voor de kinderen die ik ontmoet de eerste schrijver die ze zien", vertelt hij. "Dat vind ik zo'n grote eer."

En hoewel de meeste kinderen die de schrijver ontmoet nog geen gesprek met hem kunnen voeren in het Engels, merkt Griffiths dat de kinderen in Nederland hetzelfde op zijn boeken reageren als hun Australische leeftijdsgenootjes. "Velen houden het boek tegen het hart gedrukt. Dat is prachtig om te zien." Bovendien merkt Griffiths dat niet alleen de kinderen blij zijn met zijn boeken, maar ook de ouders. "Zij zijn me vaak dankbaar omdat de boeken zo belangrijk zijn voor hun kinderen. Ik vind het extra leuk dat kinderen van alle leeftijden de boeken lezen. En onder meisjes en jongens is het boek net zo populair."

Leren lezen 

Griffiths benadrukt ook hoe belangrijk het is dat kinderen op jonge leeftijd beginnen met lezen. "Het is essentieel dat mensen vroeg gaan lezen, omdat het niet zo makkelijk wordt opgepikt als praten." Hoe kunnen jonge ouders hun kinderen volgens de schrijver stimuleren om meer te lezen? "Laat ze in het begin lezen wat ze willen lezen. Misschien is dat wel een tijdschrift over auto's. Ieder kind is anders. Vanaf daar bouw je hun interesse in lezen uit."

Natuur 

Het thema van de Kinderboekenweek in 2022 is Gi-ga-groen en staat dus helemaal in het teken van de natuur en alles wat die te bieden heeft. De Kinderboekenweek is bedoeld voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar, om hen meer kennis te laten maken met (voor)lezen en boeken. Op basisscholen, in kinderopvangcentra en bibliotheken in heel het land wordt er veel aandacht aan besteed.

Door: ANP