Verkiezingsquiz van Squla en Prodemos leert basisscholieren over democratie

Waarom heeft de voorzitter van de Tweede Kamer een hamertje? Hoe werken de verkiezingen eigenlijk en wat zou jij doen als je op de stoel van de minister-president zat? Met de verkiezingen in het vooruitzicht lanceert Squla, in samenwerking met ProDemos, een speciale verkiezingsquiz voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. De quiz is onderdeel van het vak Burgerschap en heeft als doel kinderen te leren over de Nederlandse democratie. Dit meldt Squla.

Ook is er ruimte om een eigen mening te vormen: “In deze verkiezingsquiz leggen we vragen en stellingen voor over thema’s die juist kinderen bezighouden, zoals het onderwijs en klimaat”, vertelt Nienke Post, content coördinator bij Squla. “Ook laten we kinderen nadenken over onderwerpen die door de coronacrisis veel aandacht krijgen, zoals de zorg en het vaccinatiebeleid. We willen kinderen bewust maken dat er in de politiek soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.”
 
Er zijn vier rondes. De eerste quiz draait om vragen over de Tweede Kamer. Zo leren kinderen wat een volksvertegenwoordiger is en dat elk kamerlid een eigen zetel heeft. Het bijzondere is dat de thema’s worden geïntroduceerd door de boegbeelden van politieke partijen. Zo namen onder andere premier Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Gert-Jan Segers, Jesse Klaver en Farid Azarkan eenmalig de rol van quizmaster op zich. Na de verkiezingen komt de vierde en laatste quiz online. Deze gaat over de verkiezingsuitslag: wie heeft er gewonnen en hoe gaat het nu verder?    
 
Bij elke quiz zijn zetels te verdienen. Haalt een kind alle 76 zetels, dan heeft hij of zij een meerderheid behaald in de Tweede Kamer. Ook is er aan het einde van de quiz een prijsvraag: wat zou je als eerste doen als je zelf minister-president zou zijn? De kinderen maken kans op een prijs: een starterspakket dat je nodig hebt om een goede minister-president te worden, zoals allerlei leuke en interessante boeken en een 3D-puzzel van het Binnenhof. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids