Koning Willem-Alexander bracht werkbezoek aan jarig ProDemos

Zijne Majesteit de Koning bracht zaterdagochtend 30 september 2023 in Den Haag een werkbezoek aan ProDemos, ter gelegenheid van het 12,5-jarig jubileum van dit ‘Huis voor Democratie en Rechtsstaat’. ProDemos ontvangt jaarlijks tienduizenden scholieren en bezoekers om hen te laten ervaren hoe politiek, democratie en de rechtsstaat functioneren. Dat meldt het Koninklijk Huis. 

De Koning sprak tijdens zijn bezoek met samenwerkingspartners en speelde samen met een vmbo-schoolklas in de Parlementszaal de ‘Wie Wat Wet’ quiz met vragen over politiek en democratie. Ook bezocht hij het DemocratieLAB, waar leerlingen hun mening kunnen toetsen aan de hand van vragen op een tablet. Afsluitend vond een gesprek plaats met de begeleiders van ProDemos over hun motivatie en ervaringen bij het begeleiden van schoolgroepen.

Huis voor democratie en rechtsstaat 

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ dat jaarlijks tienduizenden scholieren, studenten, publiek, leden van politieke organisaties en andere geïnteresseerden ontvangt om hen te laten ervaren hoe politiek, democratie en de rechtsstaat functioneren. Door heel Nederland werkt ProDemos samen met gemeenten, provincies, rechtbanken, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Mensen worden geïnformeerd over de democratische rechtsstaat en uitgenodigd hier actief aan deel te nemen. Daarbij legt ProDemos uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen.

Gastlessen en excursies voor scholen 

Voor scholen biedt ProDemos politieke excursies, gastlessen, rollenspellen en lesmateriaal over democratie en rechtsstaat. Online verstrekken ze digitale tools zoals de StemWijzer en Young Voice, om stemgerechtigden goed voorbereid naar de stembus te laten gaan.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: ProDemos