Tweede Kamer buigt zich over wetsvoorstel doorstroomtoets

Het wetsvoorstel voor een doorstroomtoets in het primair onderwijs is naar de Tweede Kamer doorgestuurd. Dit voorstel moet zorgen voor meer kansengelijkheid voor kinderen die van het primair naar het voortgezet onderwijs doorstromen. Dit meldt VOS/ABB.

In het wetsvoorstel staat onder andere dat alle leerlingen van groep 8 hun definitieve schooladvies krijgen op basis van het resultaat van hun eindtoets. Bij aanmelding bij een middelbare school mag alleen dat definitieve advies gebruikt worden. Bovendien komt er voor alle leerlingen één moment van aanmelding, wat er voor moet zorgen dat alle leerlingen dezelfde kans hebben om te worden toegelaten op de school van hun keuze.

Daarnaast moet een vervroeging van de afnamedatum van de toets zorgen voor meer kansengelijkheid. Ouders met veel geld kiezen er vaak voor om hun kinderen betaalde trainingen voor de toets te laten volgen, terwijl ouders met minder geld daar minder vaak voor kiezen. Dit zorgt voor een ongelijke uitgangspositie, en het vervroegen van de toets moet er voor zorgen dat er minder tijd is voor deze trainingen.

Door: Nationale Onderwijsgids