Normal_leerling_basisschool_schrijven_kind

Ondanks dat er veel digitale alternatieven zijn, blijft de papieren IEP Eindtoets sterk groeien. In vijf jaar tijd groeit deze eindtoets nog steeds, inmiddels kiezen ruim 2200 scholen voor de IEP. Scholen die eenmaal ‘IEPen’, blijven dat doen. Daarnaast sluiten ieder jaar nieuwe scholen zich aan bij de IEP. De manier van toetsen sluit aan bij de wensen van zowel de leerlingen als de leerkrachten. Dit meldt Bureau ICE.

Eindtoets op papier

Dat de IEP Eindtoets een papieren toets is, is een bewuste keuze van de ontwikkelaars. Het is belangrijk dat iedere leerling bij de afname van de eindtoets optimaal kan laten zien wat hij kan. Bij de IEP Eindtoets lezen en schrijven de leerlingen in het toetsboekje. Dit klinkt als een open deur, maar het heeft wel degelijk meerwaarde voor de concentratie en de algehele toetsbeleving volgens de ontwikkelaars.

Vijf jaar ervaring leert dat dit voor de leerlingen die IEPen een fijne manier is om met overzicht, zelfvertrouwen en rust de toets te maken. Door het werken in één boekje kan de leerling zich volledig concentreren op de toets, geen afleiding door andere materialen op tafel. Daarnaast hoeft niemand zich zorgen te maken over het al dan niet optimaal functioneren van een technische omgeving op het moment van afname.

Veel keuze voor de basisscholen

Sinds vijf jaar is de eindtoets verplicht voor scholen uit het reguliere basisonderwijs. Nog altijd is er een tendens zichtbaar waarbij scholen een bewuste keuze maken voor een eindtoets die aansluit bij de visie van de school. Ondanks dat alle eindtoetsen het taal- en rekenniveau meten, kun je bijvoorbeeld door de manier waarop de toetsvragen aangeboden worden kiezen voor de eindtoets die het beste bij je onderwijs past om zo de beste toetservaring voor iedere leerling te creëren.

Geschikt voor alle leerlingen

Bij de IEP Eindtoets maken alle leerlingen dezelfde vragen. Zo krijgen ze bij iedere vraag een nieuwe kans te laten zien wat ze kunnen. De vragen lopen op van gemakkelijk naar moeilijker, zodat iedere leerling een succeservaring ervaart. Ook zijn er mogelijkheden voor ondersteuningsbehoeften, zoals een vergrote of zwart-wit versie en uiteraard ook audio-ondersteuning.

Officiële afname IEP Eindtoets 2019

Op dinsdag 16 en woensdag 17 april 2019 maken de leerlingen de IEP Eindtoets. Op beide ochtenden komt zowel een taal- als een rekengedeelte aan bod. Voor ieder deel krijgt de leerling een uur de tijd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids