Normal_rss_entry-186521

Het schooladvies op de basisschool wordt later in het jaar gegeven, en de eindtoets wordt naar voren gehaald. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving door De Telegraaf.

Momenteel krijgen leerlingen in de achtste groep in de eerste drie maanden van het jaar een voorlopig advies voor het niveau van hun middelbareschoolopleiding. Tussen half april en half mei volgt de eindtoets, waarna een definitief advies wordt opgemaakt.

In het huidige systeem zitten er maanden tussen het eerste advies en de eindtoets. Ouders sturen hun kinderen naar cursus om ze klaar te stomen voor de eindtoets. Daar is kritiek op omdat niet alle ouders zich dat kunnen veroorloven.

AOb

Onderwijsvakbond AOb vindt dat de eindtoets te belangrijk wordt gemaakt. "Het is een momentopname, een foto. Het schooladvies van de leerkracht is gebaseerd op het hele plaatje van de leerling door zijn schoolcarrière heen, zeg maar de film. Dat schooladvies moet dan ook leidend zijn. Het heen-en-weer geschuif met de eindtoets zorgt alleen maar voor onrust", aldus de AOb.

In een brief vroeg de bond onlangs nog aan de Tweede Kamer om eens goed na te denken over een systeem dat wel goed werkt en niet zo 'hap-snap' steeds dingen te veranderen. "We zouden meer moeten praten over het fenomeen toetsen in het algemeen. Doen we het, welke dan en met welk doel. Dat is belangrijker."

Door: ANP