Normal_rechter_rechtbank_justitia

De Maria Montessorischool in Den Haag is in hoger beroep vrijgesproken van discriminatie. Een moeder van twee leerlingen had de school aangeklaagd omdat de geplande schoolfoto tijdens het islamitische Offerfeest niet is verzet. Zij vond dat discriminatie. De rechter gaf haar in eerste instantie gelijk, maar het hof heeft nu in hoger beroep anders beslist. Dit meldt NU.nl.

In mei vorig jaar klaagde de moeder de school aan omdat zij vond dat de school de jaarlijkse klassenfoto van twee jaar terug niet had mogen maken tijdens het offerfeest. Daardoor staan haar dochters en andere islamitische leerlingen van de school niet op de foto. Volgens de moeder en haar advocaat is de planning van de foto op een islamitische feestdag discriminatie. De vrouw eiste 10.000 euro van de school omdat zij vindt dat de islamitische leerlingen zijn buitengesloten.
 
De rechter ging daarin zover mee dat de school de moeder 500 euro moest betalen. Volgens de rechter heeft de school niet goed gehandeld en zich niet goed ingespannen om de schoolfotograaf op een andere dag te laten komen. De school heeft met de situatie onderscheid gemaakt tussen de kinderen en volgens de Algemene wet gelijke behandeling is dit niet toegestaan.
 
De school was het niet eens met het oordeel van de rechter en ging daarom in hoger beroep. De school zei een openbare basisschool te zijn waar alle kinderen welkom zijn. De school zou diverse alternatieven hebben aangeboden voor de klassenfoto.
 
Het hof onderschrijft in hoger beroep het standpunt van de school. De school had geregeld dat de schoolfotograaf na het Offerfeest zou komen, maar het Offerfeest bleek een dag later te beginnen dan de school had gedacht. Daarom had de school  de schoolfotograaf met een extra fotograaf vroeger op de dag laten komen. Ook heeft een amateurfotograaf later opnieuw foto's gemaakt van alle leerlingen. Door de schoolfotograaf zijn daarna ook nog individuele foto's van de zusjes gemaakt. “De school heeft daarmee voldoende compenserende maatregelen genomen om het gevolg van de onbedoeld ongelukkige uitkomst van de planning te compenseren”, aldus het hof.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids