NPO gaat niet reageren op pleidooi hoogleraar Wijfjes voor 'grondwet'

De NPO geeft geen reactie op het voorstel om in een 'grondwet' de normen en waarden van de publieke omroepen vast te leggen om mogelijk omstreden inhoud van programma's hieraan te kunnen toetsen. Dat laat een woordvoerder weten na een pleidooi hiervoor van Huub Wijfjes, emeritus hoogleraar in de geschiedenis van radio en televisie aan de Universiteit van Amsterdam.

"We hebben het stuk met belangstelling gelezen, maar de omroepen gaan over de journalistieke code, niet de NPO", aldus de zegsman. Wijfjes pleit er in zijn stuk voor om normen en waarden vast te leggen in een document náást de journalistieke code omdat hieraan alleen de journalistieke programma's van de NPO kunnen worden getoetst.

Ongehoord Nieuws 

De emeritus hoogleraar reageert op een rapport van de NPO-Ombudsman over de omroep Ongehoord Nederland. Naar aanleiding van klachten die binnenkwamen over een item in het programma Ongehoord Nieuws constateerde de ombudsman dat er op basis van de journalistieke code die alle omroepen hebben ondertekend niet getoetst kan worden of een item racistisch is of niet.

Racisme en discriminatie 

Volgens Wijfjes zou het slim zijn als de publieke omroepen duidelijker vastleggen dat zaken als racisme en discriminatie niet worden getolereerd en dat respect voor andersdenkenden en privacy gewaarborgd zijn in alle uitzendingen. "Die waarden zijn nu deels al geformuleerd, maar in zeer algemene zin", stelt Wijfjes zaterdag in dagblad Trouw.

Door: ANP