Normal_kind_geld

Kinderen mogen nooit meer worden buitengesloten van ‘extra’ schoolactiviteiten omdat hun ouders of verzorgers de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen. SP en GroenLinks hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een wet die dit moet voorkomen. Nu gebeurt het nog te vaak dat kinderen niet mogen meedoen aan bijles of op school klusjes moeten doen als de rest van de klas op schoolreisje gaat. Voor de twee linkse  fracties is dat onverteerbaar. Dit meldt GroenLinks.

Scholen mogen de ouderbijdrage niet verplichten en zijn al gedwongen in de schoolgids te melden dat de bijdrage vrijwillig is. Maar ze mogen kinderen wel buitensluiten van activiteiten. De initiatiefwet van SP en GroenLinks maakt daar een eind aan. 
 
De ‘vrijwillige’ ouderbijdrage komt voor in het primair en het voortgezet onderwijs en wordt daar door scholen gebruikt om schoolactiviteiten te organiseren die buiten het normale  lesprogramma vallen. Scholen bepalen zelf hoe veel ze vragen, dus bedragen lopen uiteen van enkele tientjes tot soms wel honderden euro’s. 
 
Veel scholen houden het gevraagde bedrag zo laag mogelijk, maar desondanks ontvangen Kamerleden Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks) jaarlijks berichten over kinderen die niet mee mogen met schoolreisje of zijn uitgesloten van bijles. In sommige gevallen sturen scholen zelfs betalingsherinneringen en wordt er zelfs een incassobureau ingeschakeld.
 
SP-Kamerlid Peter Kwint: “Al jaren strijden we tegen uitsluiting van kinderen van armere ouders. En elke keer zegt de minister dat scholen nu echt hier iets aan moeten doen. Maar verandert er niks in de wet. Wij zijn het wachten zat en hebben dus maar zelf een wet geschreven. Elk kind moet mee kunnen op schoolreis."
 
GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: “We zien een keiharde tweedeling in de samenleving, die helaas ook in de klas is geland. Zo geven ouders steeds meer uit aan onderwijs, maar komt het nog steeds voor dat kinderen achterblijven als de rest iets leuks gaat doen. Terwijl ieder kind een gelijke kans verdient, al helemaal in het onderwijs.”
 
Het voorstel van GroenLinks en SP ligt nu bij de Raad van State die er een advies over zal schrijven. Daarna wordt het naar de Tweede Kamer gestuurd voor verdere behandeling.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids