Normal_callcenter_headset_telefoon

Het beroep secretaresse is in beweging. Om te zorgen dat de diploma-eisen van het mbo blijven aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt, is de SBB  een trendverkenning begonnen. De trendverkenning richt zich op een genderneutrale naamgeving van het beroep, op de impact van verdergaande digitalisering en op de betekenis voor het opleiden van secretaresses op mbo-niveau 3 en 4. Dit melden SBB en de MBO Raad.

Door onder andere robotisering en digitalisering zijn veel banen aan verandering onderhevig, zo ook het beroep van secretaresse. Taken veranderen en nieuwe vaardigheden moeten worden geleerd. De SBB gaat dit voor het beroep van secretaresse in kaart brengen.
 
Momenteel zijn er binnen het Kwalificatiedossier (KD) Secretariële beroepen twee profielen; niveau 3 Secretaresse en niveau 4 Management-assistent / Directiesecretaresse. Dat betekent ook dat studenten die de opleiding hebben behaald een diploma krijgen met deze naam erop. Scholen mogen officieel niet met andere namen werven. De naam secretaresse echter schrikt jongens af. De MBO Raad pleit daarom voor een aangepaste genderneutrale naam voor het KD, profielen en ook de naamgeving op het diploma.
 
Met 27 roc’s is inmiddels contact geweest over de mogelijke veranderingen. Daar werd onder meer ook de suggestie gedaan om de naam secretaresse te vervangen door office assistant. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids