Op Gymnasium Novum in Voorburg is iedereen gelijk en kan je zijn wie je bent

Leerlingen van het Gymnasium Novum in Voorburg voelen zich ontzettend veilig en geaccepteerd dat niemand er meer van opkijkt dat een jongen in een rok door de school loopt en twee meiden met elkaar zoenen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

 

De school doet er ook van alles aan om ervoor te zorgen dat de leerlingen zich veilig voelen in deze omgeving, maar de jongeren helpen net zo hard mee. Iedereen met een ‘andere’ seksuele voorkeur of  geboren in het ‘verkeerde’ lichaam moet zichzelf kunnen zijn. 

Regenbooggang

De school heeft, op initiatief van de leerlingen, een speciale regenbooggang gemaakt. Deze gang hangt vol met poster waarop staat dat je jezelf moet zijn. Ook heeft de school een genderneutraal toilet. Een groot deel van de jongeren ziet er net wat anders uit. Zij laten zichzelf zien met bijzondere kapsels, creatieve make-up en met hun kleding. Een goed voorbeeld hiervan is de jongen die sinds kort in een rok door de school loopt. 

“Op andere scholen is dat wel anders”, aldus Sterre, een zesdeklasser die al enige tijd uit de kast is als biseksueel. “Daarom willen we ook in gesprek met andere scholen, omdat het ontzettend belangrijk is.”

Coming Out Day

Omdat het Novum zo vernieuwend is op dit gebied, kwam demissionair minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven er maandag kijken. Het was toen Coming Out Day en Van Engelshoven was benieuwd  naar hoe kinderen in de puberteit omgaan met dit gevoelige thema. Ze was erg onder de indruk hoe dat op deze school gaat.

Pesterijen door docenten

“Op scholen met veel islamitische leerlingen en op christelijke scholen ligt dit onderwerp echt anders. Ik schrok daarbij ook van het recente onderzoek dat er bij pesterijen van lhbti+ leerlingen ook docenten betrokken zijn. Als scholen niet zorgen voor een veilige omgeving voor lhbti+ kinderen kunnen we het zware middel inzetten van ingrijpen in de financiën van de school.”

Door: Nationale Onderwijsgids