Albeda schond zorgplicht niet bij letselschade twee BBL-leerlingen

Nadat twee BBL-leerlingen letselschade oplopen bij een arbeidsongeval bij hun leerbedrijf, krijgen ze een schadevergoeding uitbetaald van de verzekeraar van het bedrijf dat de werkruimte gebruikt en de personeelsleden betaalt. Wel vindt de verzekeraar dat de onderwijsinstelling Albeda verantwoordelijk is voor de schade, omdat het haar zorgplicht zou hebben geschonden. De zaak ging naar de rechtbank en de uitspraak is bekend: de school heeft haar leerplicht niet geschonden, omdat deze plicht in dit geval niet verder ging dan het controleren van de erkenning van het leerbedrijf door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dit meldt de Letelschadespecialist. 

De BBL-opleiding Metaalbewerken werd door de leerlingen gevolgd op het Albeda college. Hun onderwijsovereenkomst was gesloten met hun instelling en de arbeidsovereenkomst met een leerbedrijf, in dit geval Metaalbewerking Schiedam. De werkplek van dit metaalbewerkingsbedrijf werd ook gebruikt door andere bedrijven, zoals Linger Industrial Services. Twee leerlingen hielpen dit bedrijf met het lossen van een vrachtwagen met een bovenloopkraan en rondstroppen, maar liepen hierbij letselschade op. Een been moest zelfs worden geamputeerd. De verzekeraar van Linger draaide hiervoor op, maar vindt dat de kosten voor de andere leerling eigenlijk bij Albeda liggen.

Voldaan aan zorgplicht

“Naar het oordeel van de rechtbank kon Albeda ter voldoening aan haar zorgplicht – voor zover in deze zaak relevant – in beginsel volstaan met het controleren of Metaalbewerking Schiedam door de SBB was erkend als leerbedrijf. De SBB is bij wet ingesteld en is op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) belast met de erkenning van leerbedrijven voor de beroepspraktijkvorming. Het is de taak van de SBB te controleren of leerbedrijven aan de erkenningsvoorwaarden voldoen.” Op deze gronden krijgt Linger dus geen gelijk. Ook dat de school had moeten afweten van de onveilige werkplek, vindt de rechter niet bewezen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky